Dat paus Franciscus afgelopen zondag ook enkele samenwonende stellen heeft getrouwd betekent geenszins een breuk met de Leer van de Kerk. Dat zeggen experts op het gebied van het kerkelijk huwelijk in reactie op vragen van het katholieke persbureau CNA. Dat paus Franciscus afgelopen zondag ook enkele samenwonende stellen heeft getrouwd betekent geenszins een breuk met de Leer van de Kerk. Dat zeggen experts op het gebied van het kerkelijk huwelijk in reactie op vragen van het katholieke persbureau CNA.
Focus van de Kerk
“Vooral in sommige mediakringen bestaat de indruk dat paus Franciscus probeert te ondermijnen wat de Kerk altijd heeft geleerd en heeft gepraktiseerd”, zegt moraaltheoloog professor John Grabowski van de Katholieke Universiteit van Amerika in een reactie.
“Ik zie daar absoluut geen bewijs van. Als hem gevraagd wordt naar de Leer van de Kerk, dan is hij erg resoluut door te zeggen ‘ik ben een zoon van de kerk’. Hij wil de focus van de Kerk richten op barmhartigheid, op een ontmoeting met Christus als het hart van het leven van de Kerk.”
Kracht uit het kruis
Afgelopen zondag zegende paus Franciscus het huwelijk in van twintig bruidsparen uit het bisdom Rome. In zijn preek zei hij dat Jezus Christus “genezing zal brengen door de barmhartige liefde die voortvloeit uit het kruis, met de kracht van zijn genade die vernieuwt en echtparen en gezinnen weer op het rechte pad brengt.”
Nieuwe koers
Verschillende media legden de nadruk op het feit dat enkele paren al hadden samengewoond, een kind hadden of een eerder huwelijk hadden gehad. Volgens Time magazine zou dat er op wijzen dat de paus een andere koers zou willen inzetten ten aanzien van scheiding en hertrouwen. Vergelijkbare conclusies trok de New York Times.
Volgens Grabowski wijst niets op het “inzetten van grote veranderingen”, maar deed de paus wat de Kerk altijd al doet.
“Niet alleen paus Franciscus, maar de hele kerk moedigt mensen aan te stoppen met het leven op een manier die in tegenspraak is met de waardigheid van hun doopsel.”
Objectief kwaad
Volgens de katholieke Leer is ongehuwd samenwonen “objectief moreel kwaad” dat in de praktijk de vooruitzichten op een geslaagd huwelijk ondermijnt. Onderzoeken tonen aan dat paren die samenwonen voor het huwelijk vaker scheiden dan paren die dat niet doen.
Nieuw begin
Samenwonende paren die voor de Kerk willen trouwen dienen voor hun huwelijk hun situatie in overeenstemming met de voorwaarden van de Kerk te brengen. Dat betekent onder meer dat zij tot hun huwelijk geen seks meer hebben en gaan biechten “en zo proberen hun huwelijk op een nieuwe leest te beginnen zodat deze schadelijke praktijk niet eindigt in het ondermijnen van hun kans op een gelukkig huwelijk”, aldus Grabowski.
Het kerkelijk huwelijk is geen “bevestiging van het samenwonen”, maar het “wegnemen van samenwonen”, zegt kerkjurist Joaquín Llobell, die verbonden is geweest meteen van de Vaticaanse rechtbanken. “Het stelt het paar in staat om een einde te maken aan een situatie die in tegenspraak is met het christelijke geloof en hun doopsel.”
(Katholiek Nieuwsblad)