Colitia pentru Familie - RoemeniëHet Constitutionele Hof in Roemenië heeft woensdag het verzoek van de Coalitie voor het Gezin voor de definiëring van het huwelijk als een levenslang verbond tussen man en vrouw in de grondwet goedgekeurd. Het Constitutionele Hof in Roemenië heeft woensdag het verzoek van de Coalitie voor het Gezin voor de definiëring van het huwelijk als een levenslang verbond tussen man en vrouw in de grondwet goedgekeurd.

Door het besluit van het Constitutionele Hof is aanpassing van artikel 48 van de Roemeense Grondwet een stap dichterbij gekomen.

‘Een man en een vrouw’

Colitia pentru Familie - RoemeniëIn dat artikel staat dat het gezin gefundeerd is op het in vrijheid aangegane huwelijk “van de echtgenoten, hun volledige gelijkheid, alsook het recht en de plicht van de ouders voor de opvoeding en het onderwijs van hun kinderen”. Het voorstel van de Coalitie van het Gezin zou “van de echtgenoten” veranderen in “van een man en een vrouw”.

Drie miljoen handtekeningen

De Coalitie voor het Gezin kon het voorstel tot wijziging van de Grondwet bij het Constitutionele Hof indienden doordat ruim drie miljoen Roemenen een petitie tot aanpassing van de Grondwet hadden getekend.

De Coalitie van het Gezin, waarin 23 Roemeense organisaties vertegenwoordigd zijn, meldde in maart dat de petitie al ruim twee miljoen keer ondertekend was. De Roemeense wet stelt 50.000 handtekeningen als minimum voor het in behandeling nemen van een petitie. Volgens een woordvoerder van de Coalitie zijn de drie miljoen handtekeningen “een signaal, een waarschuwing” aan politici en regeringsleiders.

Nationaal referendum

Nu het Constitutionele Hof in Roemenië het voorstel voor de grondwetswijziging heeft goedgekeurd, moeten zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden in Roemenië zich erover buigen. Als zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden het voorstel met tweederde meerderheid aanneemt, kan artikel 48 van de Roemeense Grondwet worden gewijzigd.

Mocht of de Senaat of het Huis van Afgevaardigden niet met het voorstel akkoord gaan dan zou een nationaal referendum voor de Coalitie een laatste middel zijn om een grondwetswijziging af te dwingen.

Parlementsverkiezingen

Volgens waarnemers willen Roemeense politici wachten met de behandeling van dit voorstel tot na de parlementsverkiezingen die in november plaatsvinden.

Oosters-orthodox

Roemenië telt ruim 21,6 miljoen inwoners. Bijna 82 procent van de bevolking rekent zich tot de Oosters-orthodoxe Kerk. Het percentage rooms-katholieken in Roemenië is 4,3. (Katholiek Nieuwsblad)