De definitieve cijfers van het RIVM over de HPV-vaccinaties over 2010 tonen aan dat bijna de helft van de meisjes zich niet drie maal heeft laten inenten. Daarmee is het vaccinatieprogramma allerminst een succes te noemen. De definitieve cijfers van het RIVM over de HPV-vaccinaties over 2010 tonen aan dat bijna de helft van de meisjes zich niet drie maal heeft laten inenten. Daarmee is het vaccinatieprogramma allerminst een succes te noemen.
In 2010 heeft ruim 52% van alle meisjes, die geboren zijn in 1993 tot en met 1996, gehoor gegeven aan de oproep zich te laten vaccineren tegen baarmoederhalskanker. Dit is het resultaat van de HPV-inhaalcampagne, die startte in maart 2009. Uit de recent gepubliceerde rapportage van het RIVM blijkt dat het percentage meisjes dat uiteindelijk driemaal is gevaccineerd gestegen is van 47% (juli 2010) naar 52,2% (31 december 2010).
Wisselende seksuele contacten
De vaccinatie tegen het HPV-virus is onder andere omstreden omdat het er van uitgaat dat meisjes wisselende seksuele contacten gaan onderhouden. Bij normale monogame relaties is het risico van infectie met het HPV-virus minimaal.
Vaccinatieschade
Onder andere de website Vaccinatieschade.nl roept op niet te vaccineren totdat is aangetoond dat het vaccin veilig is: “Baarmoederhalskanker vaccin? STOP! Wij willen eerst de zekerheid dat vaccins goed onderzocht & werkzaam zijn en dat deze geen gevaarlijke bijwerkingen geven voor onze kinderen! Wij willen dat vaccins in eerste instantie goed zijn voor onze kinderen!!!”
Aangepaste voorlichting
Naar aanleiding van de ophef over de vaccinatie heeft de overheid de voorlichting aan meisjes aangepast. De nieuwe opzet spreekt de meisjes heel rechtstreeks aan en lijkt het oordeel van de ouders buiten spel te zetten. Een voorbeeld van deze nieuwe aanpak is de website Kinderprik.nl die de kinderen rechtstreeks aanspreekt.
Samen beslissen
Katholiekgezin.nl pleit voor een weloverwogen beslissing waarbij de meisjes met hun ouders alle facetten bespreken.