La Manif pour Tous - 26 mei 2013Bij de derde massa­demon­stratie dit jaar tegen invoering van het ‘homohuwelijk’ waren zondag in Parijs 150.000 tot 1.000.000 mensen op de been. Ondanks de reeds veranderde wetgeving houdt het de Fransen bezig. Bij de derde massademonstratie dit jaar tegen invoering van het ‘homohuwelijk’ waren zondag in Parijs 150.000 tot 1.000.000 mensen op de been. Ondanks de reeds veranderde wetgeving houdt het de Fransen bezig.

La Manif pour Tous - 26 mei 2013Opvallend is dat geen van de Franse media die verslag doen van de manifestatie eigen schattingen aandurven naast de 150.000 door de politie en het miljoen van de organisatie Manif Pour Tous. Die liet zondag weten dat de derde demonstratie op rij met meer dan een miljoen deelnemers heeft aangetoond dat er een goed georganiseerd en vastberaden volksbeweging is opgestaan die niet zal rusten voor de wet is afgeschaft, die het ‘homohuwelijk’ en homo-adoptie mogelijk moet maken.

Veel media-aandacht was er wel voor enkele incidenten aan het einde van de demonstratie, ruim nadat de organisatie de deelnemers had opgeroepen vreedzaam huiswaarts te keren. Volgens verslaggevers van Le Figaro en het katholieke dagblad La Croix sloeg de gemoedelijke sfeer “binnen enkele minuten” om toen een groep van rond 300 veelal gemaskerde en “voorbereide” demonstranten de confrontatie zocht met de massaal aanwezige oproerpolitie.

Zij bekogelden de politie met onder meer met stenen, flessen en vuurwerk. Hoewel de ordedienst van Manif Pour Tous met een levend cordon probeerde de partijen uit elkaar te houden, kwam het toch tot schermutselingen waarbij verschillende gewonden vielen. Uiteindelijk pakte de politie bijna driehonderd mensen op.

De meest prominente leidster van de organisatie, cabaretière Frigide Barjot, nam dit keer niet deel aan de demonstratie vanwege de toenemende ernstige dreigementen aan haar adres en dat van medeorganisatoren.