Nee, het leven is een avontuur. Maar dat geldt ook voor mensen die niet trouwen. Je zou kunnen zeggen: als je trouwt kun je tenminste samen het avontuur aangaan. Misschien maakt de onzekerheid van onze tijd je wel bang. Bang om écht te kiezen. Hou ik het wel vol? Sommige mensen blijven daarom alleen. Niet omdat ze het willen, maar omdat ze blijven twijfelen. Het zeker willen weten – wat niet lukt.

Het huwelijk noemen wij een sacrament. Dat betekent: God laat zich in met twee gedoopten die trouwen. Wat heeft dat voor waarde? Nou, God heeft ook gekozen voor jou. Al weet Hij alles, dan nog ben jij vrij om te kiezen. Hij gaat met jou ook een avontuur aan! Hij belooft trouw aan jou als zijn kind, en weet niet wat jij als kind Gods daarvan gaat maken. Hij laat je nooit vallen, ook al ga jij als een verloren zoon ver weg van God.

Als God nou trouw belooft aan jou, voor heel je leven, als je nog een baby bent… moet jij dan bang zijn om trouw te beloven aan iemand die al goed kent, van wie je houdt, en die bij je huwelijk in de kerk, samen met jou Gods zegen ontvangt in het huwelijkssacrament? God die jou nooit laat vallen, laat ook jullie nooit vallen, samen. Op die trouw moet je kunnen vertrouwen, wat er ook gebeurt. Het zal je helpen om ook op de trouw van elkaar te vertrouwen, ook als het onverwachte op je weg komt.