Christelijke namen in onbruik geraaktDezer dagen werd – zoals steeds aan het begin van een jaar – bekend welke namen in 2010 het meest populair waren. Op de site van het Meertens Instituut kun je de populariteit van je eigen naam of die van je kinderen bekijken en opzoeken waar de naam vandaan komt. Christelijke namen in onbruik geraaktDezer dagen werd – zoals steeds aan het begin van een jaar – bekend welke namen in 2010 het meest populair waren. Op de site van het Meertens Instituut kun je de populariteit van je eigen naam of die van je kinderen bekijken en opzoeken waar de naam vandaan komt.

Sophie was in 2010 voor de meisjes het meest populair en Sem voor de jongens. Dit bracht katholiekgezin.nl meteen bij de vraag: hoe is het met christelijke namen gesteld? De naam Sem is weliswaar bijbels – hij was een van de zonen van Noach -, maar dat zullen 9 van de 10 mensen niet weten.

Een kleine speurtocht op de site van het Meertens Instituut leverde een leuk resultaat op. Hieronder geven enkele grafiekjes weer hoe de trend voor een aantal namen was tussen 1880 en 2010. Zo is de populariteit van de naam Maria de laatste jaren enorm gedaald terwijl de naam Job een bloei doormaakt. Ook hier is natuurlijk de vraag of dat ook maar iets met de bijbelde naam Job te maken heeft of met een van de bekendste politici van ons land. Let wel: de schaal op de verticale balk is steeds anders – Maria komt nu ongeveer net zo vaak voor als Job.

In enkele berichten op internet wordt aangegeven dat paus Benedictus zou hebben opgeroepen kinderen een christelijke of bijbelse naam te geven. In het oorspronkelijke bericht waarin de aangehaalde uitspraak staat, kon katholiekgezin.nl niet direct een oproep herkennen. We laten onze vertalers er nog even naar kijken.

Zie ook onze poll in de rechterkolom. Hoe hebben jullie je kinderen genoemd? Naar oma en opa, naar een heilige misschien of een bijbels figuur of hebben jullie gewoon zelf een naam bedacht? Klik hier voor de voorlopige uitslag en breng zelf je stem uit in de rechter kolom.