schaduwzijden aan betaalde arbeid door moeders“De discussie over schaduwzijden aan betaalde arbeid door moeders  is zo ideologisch geworden, dat we uit het oog verliezen wat het beste is voor kinderen.” Dat stelt Katholiek Nieuwsblad in een commentaar op het nieuws dat kinderen van werkende moeders minder gezond zijn. “De discussie over schaduwzijden aan betaalde arbeid door moeders is zo ideologisch geworden, dat we uit het oog verliezen wat het beste is voor kinderen.” Dat stelt Katholiek Nieuwsblad in een commentaar op het nieuws dat kionderen van werkende moeders minder gezond zijn.

schaduwzijden aan betaalde arbeid door moedersUit een onderzoek onder 12.000 vijfjarigen hebben de onderzoekers geconcludeerd dat kinderen van werkende moeders minder beweging krijgen, minder fruit en groente eten en meer tv kijken dan kinderen van wie de moeder niet werkt.

De reacties zijn zoals te verwachten: het onderzoek mag vooral niet tegen werkende moeders gebruikt worden, er moet méér kinderopvang komen, méér overheidsbemoeienis met gezinnen, méér geld.

Je ziet telkens hetzelfde patroon: ieder onderzoek dat schaduwzijden aantoont van betaalde arbeid door moeders wordt gebagatelliseerd omdat het werkende moeders een schuldgevoel bezorgt. Maar je zou het ook kunnen omdraaien: daar waar moeders zich in hun onbehagen bevestigd voelen, moeten zij een reële keuzevrijheid hebben hun moederhart te volgen.

Lees het gehele commentaar bij Katholiek Nieuwsblad