Pit & Passie voor vermoeide heldinnenSteeds meer vrouwen voelen zich over­belast door het complex van rollen die ze hebben, op hun werk en thuis. Oorzaak is volgens coach Nicolien Bot dat manne­lijke waarden als norm zwaar op de schouders van vrouwen drukt. Het is tijd voor de herwaar­dering van vrouwelijke kwaliteiten. Steeds meer vrouwen voelen zich overbelast door het complex van rollen die ze hebben, op hun werk en thuis. Oorzaak is volgens coach Nicolien Bot dat mannelijke waarden als norm zwaar op de schouders van vrouwen drukt. Het is tijd voor de herwaardering van vrouwelijke kwaliteiten.

Pit & Passie voor vermoeide heldinnenVolgens onderzoeks­gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek beleeft 21,3% van de vrouwen haar gezondheids­toestand als minder dan goed, tegenover 15,8% van de mannen. Ruim 40% van de vrouwen ervaart malaiseklachten als vermoeidheid, slapeloosheid en hoofdpijn, tegenover 25,5% van de mannen. Een derde van de Nederlanders piekert elke dag, en driekwart van die groep is vrouw. Vaak is het gevolg chronische vermoeidheid. Juist voor hen schreef coach Nicolien Bot het boek Pit & passie voor vermoeide heldinnen dat vorige week bij de reformatorische Uitgeverij Ten Have verscheen.

Volgens Nicolien Bot leven we in een tijdsgeest waarin vooral de mannelijke waarden als daadkracht, resultaat­gericht­heid en rationele analyse omarmd worden. Vrouwelijke waarden als draagkracht, gemeen­schap­pelijk­heid en creatieve expressie zijn ondergeschikt geraakt. Bovendien zijn vrouwen zich (te veel) met deze mannelijke waarden gaan identificeren. Zo ontstaat een steeds grotere groep vermoeide en ontevreden vrouwen, die hoe hard ze ook hun best doen, achter zichzelf aan blijven lopen. Omdat vrouwen de neiging hebben hun vermoeidheidsklachten en onvrede te internaliseren – ze zoeken de oorzaken bij zichzelf – kan die mannelijke norm een juk worden waar de vrouwen onder gebukt gaan. Het boek van Bot is een pleidooi voor de herwaardering van vrouwelijke kwaliteiten. (KN)