Marie-Zélie & Louis MartinWat moet je doen om heilig te worden? Een heldhaftige dood sterven, je hele leven voor arme mensen zorgen, pastoor worden of als missionaris naar een ver land gaan? Heilig worden, dat is voor gewone mensen of gezinnen niet weggelegd. Of toch wel?
Wat moet je doen om heilig te worden? Een heldhaftige dood sterven, je hele leven voor arme mensen zorgen, pastoor worden of als missionaris naar een ver land gaan? Heilig worden, dat kan alleen als je iets heel bijzonders doet, dat is voor gewone mensen of gezinnen niet weggelegd. Of toch wel?

Marie-Zélie & Louis MartinOp 19 oktober precies een jaar geleden zijn Louis en Marie-Zélie Martin, de ouders van de heilige Theresia van Lisieux, in de kathedraal van Lisieux zalig verklaard.  Op drie juli 2008 gaf paus Benedictus XVI al aan dat hij een wonder op voorspraak van het Franse echtpaar Louis en Zelie Martin had erkend. Ze zijn het tweede echtpaar dat zalig wordt verklaard, na Luigi en Maria Beltrame Quattrocchi, die in oktober 2001 voorgingen.

Louis en Zélie Martin hebben eigenlijk niets bijzonders gedaan, hun leven was alledaags in de uitdagingen die op hun weg kwamen. Zélie was kantwerkster en had 18 bedienden, Louis was horlogemaker en ze hadden samen negen kinderen van wie er vier op jonge leeftijd stierven. Als tweeverdieners en ouders van een groot gezin in de 19e eeuw hadden zij dezelfde uitdagingen waar gezinnen vandaag voor staan. Zélie stierf vroegtijdig in 1877 en Louis bleef als alleenstaande ouder achter met de zorg voor vijf dochters. Louis en Zelie hebben het gewone dagelijkse leven op een buitengewone, nieuwe manier beleefd. Zij bleven in alles openstaan voor het geschenk van de liefde dat God hen iedere dag wilde geven. Nu zijn zij een voorbeeld voor alle echtparen in de wereld.

Op de IHGO gezinsdag, zondag 15 november, zal emiritus vicaris-generaal Schröder een inleiding geven over het leven van Louis en Zelie Martin, en hoe zij voor ons een voorbeeld kunnen zijn.

IHGO gezinsdag
Louis en Zélie Martin