Habemus Papam - Paus FranciscusOnverwacht snel hebben de 115 kardinalen in conclaaf bijeen reeds in de 5e stemronde met meer dan tweederde meerderheid een nieuwe paus gekozen: Jorge Maria Bergoglio die als naam Franciscus heeft gekozen. Habemus Papam - Paus FranciscusOnverwacht snel hebben de 115 kardinalen in conclaaf bijeen reeds in de 5e stemronde met meer dan tweederde meerderheid een nieuwe paus gekozen: Jorge Maria Bergoglio die als naam Franciscus heeft gekozen.

Voor het eerst hebben we een paus uit Latijns-Amerika, een jezuïet van 76 jaar oud.

Kardinaal Bergoglio was onder meer provinciaal van de Orde van de Jezuïeten voor Argentinië (1973-1979) en rector van de Filosofische en Theologische Faculteit van San Miguel (1980-1986).

Op 20 mei 1992 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot titulair bisschop van Auca en tot hulpbisschop van Buenos Aires. Zijn bisschopswijding volgde op 27 juni. Op 3 juni 1997 werd hij benoemd tot aartsbisschop coadjutor van Buenos Aires – op 28 februari 1998 volgde hij kardinaal Antonio Quarracino op.

Van 8 november 2005 tot 8 november 2011 was hij voorzitter van de Bisschoppenconferentie van Argentinië. Paus Johannes Paulus II creëerde hem kardinaal tijdens het consistorie van 21 februari 2001. Tot vandaag was hij aartsbisschop van Buenos Aires (Argentinië).

Hij is lid van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten, de Congregatie voor de Clerus en de Congregatie voor de Instituten van het Gewijde Leven en de Sociëteiten van het Apostolisch Leven.

Ook is hij lid van de Pauselijke Raad voor het Gezin en van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika.