H. Jacobus de Meerdere, Den HaagIn Den Haag werkt de parochie van H. Jacobus de Meerdere nauw samen met de broeders van Sint-Jan. Een van de activiteiten die op stapel staan, is een Aanbiddingsmoment van een minuut of 20 voor kinderen vanaf groep 5. H. Jacobus de Meerdere, Den HaagIn Den Haag werkt de parochie van H. Jacobus de Meerdere nauw samen met de broeders van Sint-Jan. Een van de activiteiten die op stapel staan, is een Aanbiddingsmoment van een minuut of 20 voor kinderen vanaf groep 5.

Kinderwoorddienst

Er bestaat een lange traditie van de kinderwoorddienst en kinderbijbelclub in de parochie. Beide bestaan zo’n 25 jaar, vertelt Mary Jansen, zelf een jaar als vrijwilligster werkzaam in de parochie en betrokken bij de kinderwoorddienst. “We houden elke zondag kinderwoorddienst tijdens de H. Mis van 12 uur. Alle kinderen in de kerk worden ervoor uitgenodigd en er komen geregeld niet-katholieke vriendjes of vriendinnetjes mee. We doen het altijd in twee groepen: voor de jongeren en voor de ouderen. Het evangelie van de zondag wordt op hun niveau verteld, soms met het flanelbord (paneel waar allerlei flanelfiguren op gekleefd kunnen worden) en dan doen we bijvoorbeeld een toneelstukje of een werkje.”

“Met Kerstmis”, vertelt Mary enthousiast, “hebben we nu een paar keer Kinderen bij de stal gedaan.  Dan is er ’s middags om 14 uur een viering voor kinderen met hun ouders en vaak ook grootouders. Bij de stal staan allemaal stoelen voor de kinderen, het kerstverhaal wordt verteld en ze mogen een muziekinstrumentje bespelen.”

FlanelbordKinderbijbelclub

“De kinderbijbelclub is voor kinderen van groep 4 tot en met 8 en komt elke donderdagmiddag bij elkaar. Omdat de leeftijden ver uit elkaar liggen gaan ze in drie groepen uiteen. Maar eerst hebben de jongsten een gezamenlijke opening met een gebedje. Kinderen uit groep vier krijgen hun voorbereiding op de 1e H. Communie. Kinderen uit groep 5 krijgen een eigen programma aangeboden over de bijbel en de sacramenten en de groteren worden voorbereid op het Vormsel. We sluiten altijd af met een kwartiertje zingen met begeleiding aan de vleugel. Dat maakt altijd wel indruk.”

Aanbidding

“Voor het komend seizoen is nu het plan om een paar keer Aanbidding van 20 minuten te houden tijden de kinderbijbelclub voor de kinderen vanaf groep 5. Dat is opgepakt door de broeders van Sint-Jan met wie we samenwerken in de parochie. Zij zijn nu ook een tienerclub gestart in de parochie. Dat was al heel lang een wens. Er staan ook weer een aantal gezinsvieringen gepland, waar sowieso alle kinderen van de kinderclub, met hun ouders natuurlijk, voor worden uitgenodigd.”

Voetballen

“Wat erg leuk is, is dat ouders te kennen hebben gegeven het echt leuk te vinden elkaar te ontmoeten na de kinderbijbelclub. Tegenwoordig wordt er altijd nog even gevoetbald en dan komen de ouders die hun kinderen komen halen met elkaar in contact. Zo leer je elkaar ook wat beter kennen.”

www.stjacobus.nl