Gudrun Kugler“De vraag luidt niet: ‘Zit het seksueel goed?’ maar ‘Is hij de mens met wie ik mijn leven kan en wil doorbrengen?’ Als dat van harte past, past de rest ook. Seks is als een gemeenschappelijke taal, die moet je oefenen.” “De vraag luidt niet: ‘Zit het seksueel goed?’ maar ‘Is hij de mens met wie ik mijn leven kan en wil doorbrengen?’ Als dat van harte past, past de rest ook. Seks is als een gemeenschappelijke taal, die moet je oefenen.”

Gudrun KuglerDat zegt de Oostenrijkse juriste, theologe en schrijfster Gudrun Kugler in gesprek met de Duitse krant Die Welt. Bij het presenteren van Kathtreff, haar online-portal voor relatie­bemiddeling, neemt ze de gelegenheid te baat de tegen­woordig vaak vreemd over­komende wereld van de christelijke seksuali­teits­opvatting nader te verklaren. Zo komt de lezer bijvoorbeeld te weten dat Kugler ook zelf tot aan haar huwelijk met 28 jaar “geen seks” had. Terug­blikkend ziet ze “dat dit precies goed voor mij was. Nu, met mijn gegroeide levens­ervaring, komt me dat zo logisch voor dat ik me afvraag: hoe kan iemand daar eigenlijk anders over denken?

Voor een christen is seks immers ‘iets geweldigs’, maar ‘omdat het zo geweldig is’ heeft seks een beschermd kader nodig. Voor christenen gaat het daarbij niet om de drift­bevrediging, maar om de andere persoon. Bij losse seks is de uit­wissel­baar­heid van de partner gegeven. Maar intimiteit heeft de belofte nodig dat men er voor elkaar is. Een andere reden voor onthouding is: seks heeft te maken met kinderen krijgen. Kinderen hebben een thuis nodig met een vader en moeder. Losse seks leidt tot kinderen in moeilijke of niet-bestaande verhoudingen.”

(bron: Katholiek Nieuwsblad)