Helpende hand2011 staat nu echt voor de deur en het is dé tijd voor goede voornemens. Katholiekgezin.nl helpt een handje op weg. In deze en een volgend artikeltje lees je hoe je je echtgenote een betere moeder en je echtgenoot een betere vader kunt laten zijn. 2011 staat nu echt voor de deur en het is dé tijd voor goede voornemens. Katholiekgezin.nl helpt een handje op weg. In deze en een volgend artikeltje lees je hoe je je echtgenote een betere moeder en je echtgenoot een betere vader kunt laten zijn.

Helpende handDe twee artikeltjes zijn van origine van de Amerikaanse Danielle Bean. Zij is moeder van acht kinderen en hoofdredacteur van Faith & Family. Ze heeft diverse boeken op haar naam staan die katholieke moeders (en gezinnen) steunen in hun rol als echtgeno(o)t(e) en opvoeder. In twee inspirerende, praktische, stukjes op de site van Faith&Family vraagt Danielle zich hardop af: Maak jij je vrouw een betere moeder en Maak jij je man een betere vader? Ze geeft er meteen een aantal handige tips bij.

Maak jij je vrouw een betere moeder?

Enkele tips hoe een echtgenoot zijn vrouw kan aanmoedigen in het moederschap.

1. Help een handje

Zelfs een sterke moeder heeft fysieke en emotionele beperkingen. Besteed aandacht aan hoe je vrouw haar tijd indeelt. Terwijl jij je aan het eind van de dag ontspant, is zij misschien nog aan het schoonmaken in de keuken, de was aan het vouwen, of worstelt zij zich door de naar-bed-gaan-routine met peuters. Doe wat je kunt om ervoor te zorgen dat ze nog wat vrije tijd overhoudt.

Neem bijvoorbeeld een van haar avondklussen over, delegeer taken aan de kinderen, huur eventueel hulp in, of kom samen overeen om bepaalde taken voor het weekend te bewaren. Als ze niet vraagt om een rustpauze, betekent dat nog niet dat ze die niet nog heeft.

Stel jezelf de vraag: Zorg ik ervoor dat mijn vrouw voldoende rust krijgt om op haar best te kunnen zijn, of verwaarloos ik haar behoeftes aan slaap, sociale contacten, creatieve uitlaatkleppen en tijd voor zichzelf?

2. Koester haar spiritualiteit

Vaak is een van de eerste slachtoffers van het moederschap een consistent geestelijk leven. Zelfs als je vrouw niet in staat is om uren in aanbidding te zijn, kun je op een bepaalde manier van geestelijke steun voor haar zijn. Help haar tijd te vinden voor dagelijks gebed, alleen of samen met jou. En vergeet niet te bidden voor haar. Vraag God de genade over haar uit te storten die zij nodig heeft bij het vervullen van haar roeping tot het huwelijk en het moederschap – en Hij zal dat doen.

Stel jezelf de vraag: Bid ik dagelijks voor mijn vrouw en steun ik haar geestelijk of laat ik andere gezinszaken de overhand nemen boven haar spirituele behoeften?

3. Sta aan haar kant

Als je het oneens bent met willekeurig welke opvoedkundige beslissing van je vrouw, zorg er dan voor dat je het persoonlijk met haar bespreekt – niet waar de kinderen bij zijn, en absoluut niet in het heetst van de (gezins)strijd. Kinderen moeten leren dat je altijd het gezag van hun moeder zult steunen.

Als je jouw vrouw met liefde en respect behandelt – en erop staat dat je kinderen hetzelfde doen – moedig je haar aan de meest effectieve moeder te zijn die ze kan zijn. Met jouw steun kan zelfs peuters worden geleerd grenzen te respecteren op een manier waar je vrouw niet aan zou denken. Leer ze bijvoorbeeld om geen eten van haar bord te pakken, en tolereer nooit dat tieners oneerbiedig zijn. Niets geeft een moeder meer vertrouwen in haar gezag en gevoel van eigenwaarde dan haar man te horen eisen dat weerbarstige kinderen haar respect tonen.

Stel jezelf de vraag: Bescherm ik mijn vrouw – zelfs voor onze kinderen als zij haar niet respecteren of misbruik maken van haar goedheid – of berust ik erin dat zij zichzelf verweert?

4. Zeg de woorden

Je denkt misschien dat je vrouw weet dat je haar waardeert, maar door jou deze woorden te horen zeggen, zul je haar vertrouwen vernieuwen en haar inspireren naar grotere hoogten van moederlijke liefde. Wees specifiek en laat je kinderen horen dat je haar prijst: "Ik vind het geweldig hoe het je lukt ’s nachts op te staan en voor onze huilende baby te zorgen", of "Ik weet wat een offer het voor je is de kinderen naar de basketbal te brengen. Dank je dat je het doet."

Stel jezelf de vraag: Spreek ik mijn bewondering en waardering uit voor de inspanningen van mijn vrouw als moeder, of neem ik maar aan dat ze al weet wat ik denk?

De vreugde die je vrouw vindt in het moederschap heeft een sneeuwbaleffect dat het hele gezin kan zegenen. Een van de grootste geschenken die jij je kinderen (en jezelf!) kunt geven is een gelukkige moeder in het hart van je huis. Beloof jezelf om je gezin dat kostbare geschenk te geven – met ingang van vandaag.