2011 staat nu echt voor de deur en het is dé tijd voor goede voornemens. Katholiekgezin.nl helpt een handje op weg. In deze en een vorig artikeltje lees je hoe je je echtgenote een betere moeder en je echtgenoot een betere vader kunt laten zijn.
2011 staat nu echt voor de deur en het is dé tijd voor goede voornemens. Katholiekgezin.nl helpt een handje op weg. In deze en een vorig artikeltje lees je hoe je je echtgenote een betere moeder en je echtgenoot een betere vader kunt laten zijn.
De twee artikeltjes zijn van origine van de Amerikaanse Danielle Bean. Zij is moeder van acht kinderen en hoofdredacteur van Faith & Family. Ze heeft diverse boeken op haar naam staan die katholieke moeders (en gezinnen) steunen in hun rol als echtgeno(o)t(e) en opvoeder. In twee inspirerende, praktische, stukjes op de site van Faith&Family vraagt Danielle zich hardop af: Maak jij je vrouw een betere moeder en Maak jij je man een betere vader? Ze geeft er meteen een aantal handige tips bij.
Maak jij je man een betere vader?
Enkele tips hoe een echtgenote haar man kan aanmoedigen in het vaderschap.
Als vrouwen willen we het beste voor onze mannen. Als moeders willen we het beste voor onze kinderen. Een van de beste manieren om beide dingen te bereiken door onze mannen te helpen betere vaders te zijn.
1. Let op
Het is zeer waarschijnlijk dat je man voortdurend allerlei liefdevolle dingen voor je kinderen doet, of het nu gaat om een knuffel geven, hun lunch klaarmaken, ze naar de voetbaltraining brengen, of het betalen van schoolgeld en tandheelkundige hulp. Dit waarnemen en je dankbaarheid ervoor uitspreken, zal niet alleen je kinderen bijbrengen om hun vader te waarderen, maar zal het hart van je man verheffen.
Bij kleine kinderen kun je zeggen: "Heeft papa dat voor je ingeschonken? Wat heb je toch een fijne papa." Of bij grote kinderen: "Ik vind het geweldig dat papa tijd maakt om jou te helpen met je wiskundehuiswerk."
Stel jezelf de vraag: Bouwen mijn woorden tegen en over mijn man hem op als een vader of trek ik hem met mijn woorden naar beneden?
2. Respecteer zijn gezag
Dit kan een lastige zijn, omdat onze moederlijke trots soms in de weg zit. Moeders nemen over het algemeen het leeuwendeel van het voeden, baden, verschonen, carpoolen, en troosten voor hun rekening. Want zeg nou zelf, wij (moeders) weten toch wat het beste is voor onze kinderen, toch?
Misschien niet. We moeten onthouden dat God onze kinderen met een reden een moeder én een vader gaf. Jouw man wil ook wat het beste is voor je kinderen – hij zou het echter wel eens op een andere manier kunnen doen. Dus, hij ziet het belang niet in dat de sokjes van de baby passen bij het shirtje. Of hij laat oudere kinderen meer tv kijken dan jij zou doen. Dit zijn waarschijnlijk geen strijdpunten waar om gevochten zou moeten worden. Laat die dringend behoefte aan controle los en bijt op je tong!
Stel jezelf de vraag: Respecteer ik het gezag van mijn man als vader, of doe ik afbreuk aan zijn kijk op de dingen, kraak ik zijn autoriteit af en bagatelliseer ik zijn mening… zelfs al is het alleen maar in mijn gedachten?
3. Geef voorzichtig kritiek
Natuurlijk zullen er momenten zijn waarop het je merkt dat je man in belangrijke mate zou kunnen verbeteren. Als je eerst zijn goede bedoelingen en zijn specifieke uitdagingen herkent, zal hem dat meer ontvankelijk maken om te luisteren naar jouw bezorgdheid.
Bijvoorbeeld, als jij denkt dat je man minder uren moet gaan werken en meer tijd thuis zou moeten zijn, zeg dan niet iets als: "Jouw werk is belangrijker voor je dan wij!" of "Als je dit schema volhoudt, zullen de kinderen niet eens meer weten wie je bent!"
Probeer in plaats daarvan een positieve, bemoedigende aanpak: "Ik waardeer hoe hard je werkt en het geld dat je verdient voor het gezin, maar we missen je echt hier thuis. Is er iets wat ik kan doen zodat het voor jou makkelijker wordt om deze week een beetje eerder naar huis te komen? "
Stel jezelf de vraag: Zorgen mijn woorden tegen mijn man ervoor dat hij een betere vader wil worden of zorgen ze ervoor dat hij het zelfs niet eens meer wil proberen?
4. Geef hem de ruimte
Een goede echtgenote weet wanneer haar man bij zijn grens/breekpunt komt. Of het nu gaat om frustratie met kleuters of tieners, wanneer je de voortekenen herkent van een verhoogde stem, een knipperend oog of een geklemde kaak, is het tijd om in te grijpen – net zoals jij zou willen dat hij bij jou zou doen in je zwakkere momenten.
Gezegend zijn de vredestichters! Haal je echtgenoot weg bij de bron van zijn frustratie en, zonder te oordeel of eisen, moedig hem aan even pauze te nemen. Zo kan iedereen zich weer herpakken zonder dat vader hoeft te ontploffen. Onderdeel van een goede ouder zijn, is je beperkingen kennen. Onderdeel van een goede echtgenote zijn, is de beperkingen van je man te kennen, en het gezin te helpen hier langs te navigeren.
Stel jezelf de vraag: Doe ik er alles aan wat ik kan om er zo goed mogelijk voor te zorgen dat de tijd van mijn man samen met de kinderen een prettige tijd is?
Tot slot, laten we nooit de kracht van het gebed vergeten. Vraag God om je man op te bouwen in zijn vaderschap. Vraag de heilige Jozef hem te begeleiden en Maria over hem te waken in zijn gezinsleven. Uiteindelijk zal jouw inzet om je man te helpen zijn roeping als vader te vervullen jou en je kinderen zegenen en jullie allemaal dichter bij de hemel brengen.