De auteur van onze seksualiteit is God zelf: de Schepper van ons lichaam. Hij heeft de geslachtsgemeenschap bedacht! Daar kan dus niet veel mis mee zijn, ook niet volgens de Kerk. Integendeel, de conclusie is juist dat seksualiteit, zoals bedoeld door de Schepper, schitterend is. Wel geeft God in de bijbel en door de Kerk duidelijke richtlijnen voor het omgaan ermee. Niet voor niks, want wáár geef je jezelf nu meer ‘bloot’ dan als je met elkaar naar bed gaat? Zijn richtlijnen zijn er niet om ons seksuele leven te omgeven met ge- en verboden maar juist om de meeste voldoening eruit te halen. Hieronder de belangrijkste punten.

Mijn en jouw lichaam
Liefde & SeksualiteitAlles wat er om mij heen gebeurt, ervaar ik via mijn lichaam. Als mijn lichaam pijn heeft, al is het een splinter in mijn kleine teen, dan heb ik daar als persoon last van. Als mijn lichaam dus seks met iemand heeft, dan is het niet enkel genieten met het lichaam, maar dan verbindt mijn hele wezen zich volledig met de ander. Dat is ook de reden waarom zo’n avontuurtje dat zo ‘onbetekenend’ leek, zo’n veelbetekenende leegte kan achterlaten.

Overgave
Op het moment dat je gemeenschap met elkaar hebt, dan zeg je eigenlijk tegen elkaar als voor het altaar: ik geef me helemaal aan jou, met alles wat ik ben: in goede en kwade dagen, in ziekte en gezondheid. Voor je getrouwd bent, heb je die belofte nog niet gedaan. Daarom klopt het niet als je dan wel met elkaar naar bed gaat. Je zegt dan met je lichaam: ik geef me helemaal aan jou, maar je doet het in feite nog niet.

Ware liefde wacht
Natuurlijk zijn we mensen en we weten hoe moeilijk het is om te wachten met seks als je smoorverliefd bent op elkaar. Maar het zal jullie liefde voor elkaar geweldig laten groeien en de seksuele relatie in je huwelijk veel goed doen, als je wacht, want het wachten doet de liefde rijpen en groeien. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat mensen die maagd zijn gebleven tot aan hun huwelijk, ook nog jaren later aangeven dat ze veel meer genieten van hun (seksuele) relatie dan mensen die dat niet gedaan hebben.

Bruiloft met twee aanwezigen
In het huwelijk is de geslachtsgemeenschap in feite een kleine herhaling van je trouwdag: een feestje maar met twee aanwezigen, die hun huwelijksbeloften aan elkaar vernieuwen: ik geef me helemaal aan jou. Jenneke (31 jaar, 7 jaar getrouwd) vertelt hierover: “Op een avond hadden Richard en ik gemeenschap. Normaal geniet ik ervan maar deze keer niet zo. Toen dacht ik: ik stop met nagaan of ik het zelf wel fijn vindt, en ga extra mijn best doen voor hém. En prompt voelde ik alles weer en vond het geweldig!”. Waarschijnlijk heeft Jenneke het grootste geheim van een gelukkige seksuele relatie ontdekt: het geluk van de ander zoeken, resulteert erin dat je het zelf ook vindt. Een principe dat geldt voor het hele huwelijksleven.

Echte liefde
Waar het uiteindelijk om gaat is of de gemeenschap echte liefde uitdrukt of het tegendeel doet en zichzelf zoekt. Als het een machtsmiddel is om mee te belonen of te straffen (je hebt de afwas niet gedaan!) is het geen daad van liefde. Hetzelfde geldt als een van de twee de zin om gemeenschap te hebben niet wil bedwingen: hij of zij laat zich dan enkel leiden door lust en niet door liefde. Echte liefde is vrij en kan ja of nee zeggen omwille van de ander. En last but not least: echte liefde is exclusief voor die éne persoon. Het is dus logisch dat je het bed niet deelt met een ander, maar … je kunt je afvragen of het juist is om in je fantasie wat spannends te beleven met een ander. Een pornotijdschrift of seksscènes op TV sturen daar wel op aan. Jezus zegt in het evangelie dat alwie naar een vrouw kijkt om haar te begeren in zijn hart al echtbreuk pleegt (Mat 5,28). Best belangrijke punten omdat je elkaar juist op dit gevoelige vlak geweldig kunt kwetsen.

Vruchtbaar zijn
Tenslotte wil echte liefde vruchtbaar zijn. Je ziet dat heel duidelijk bij echtparen die geen kinderen kunnen krijgen. Het verlangen om hun liefde ook met kinderen te delen is soms zo sterk dat ze heel ver de medische molen ingaan om dat voor elkaar te krijgen. De natuurlijke geboorteregeling (zie de bookshop) grijpt niet in op de vruchtbaarheid zoals anticonceptiemiddelen dat doen. Deze methode helpt om de seksualiteit te ervaren zoals die is bedoeld. Vooral vrouwen zeggen dat ze zo veel meer van de gemeenschap kunnen genieten. ‘vruchtbaar zijn’ kan ook op veel meer manieren. Met en zonder kinderen, door klaar te staan voor familie of vrienden, of door een ‘open huis’ te hebben voor mensen die een warm welkom nodig hebben.

Het wezenlijke is: seks drukt echte liefde uit. Zo word je nooit de gemiddelde Nederlander die zijn seksleven waardeert met een mager zesje!

(gebaseerd op: Good news about sex and Marriage, C. West,
overgenomen uit Ja ik wil, uitgave van het bisdom Roermond)