KoektrommelHoe kun je een dreumes van 3 jaar leren wat goed en kwaad is? Op deze leeftijd zijn de ouders nog het geweten van de kinderen. Maar je kunt in deze periode wel de ontwikkeling stimuleren van zijn vermogen om te onderscheiden wat goed en slecht is door uit te leggen wat de regels zijn. De dreumes zal zich daar niet altijd aan houden en uitproberen, uit nieuwsgierigheid of om de grenzen uit te proberen. Tegen de tijd dat je kindje naar de kleuterschool gaat, beseft hij al veel beter wanneer iets goed of niet goed is… KoektrommelHoe kun je een dreumes van 3 jaar leren wat goed en kwaad is? Op deze leeftijd zijn de ouders nog het geweten van de kinderen. Maar je kunt in deze periode wel de ontwikkeling stimuleren van zijn vermogen om te onderscheiden wat goed en slecht is door uit te leggen wat de regels zijn. De dreumes zal zich daar niet altijd aan houden en uitproberen, uit nieuwsgierigheid of om de grenzen uit te proberen. Tegen de tijd dat je kindje naar de kleuterschool gaat, beseft hij al veel beter wanneer iets goed of niet goed is.  Er is een aantal verschillende manieren om het geweten van je dreumes te helpen ontwikkelen. Deze manieren heeft kinderinfo.nl op een rij gezet:

1. Uitleggen dat acties gevolgen hebben

Je dreumes begrijpt vaak niet dat zijn acties bepaalde gevolgen hebben. Hij snapt er niets van dat zijn vriendinnetje gaat huilen als hij haar heeft geslagen. Vertel je kindje daarom dat hij niet mag slaan en leg hem ook uit waarom dat niet mag. “Als jij Lotje een klap geeft, doet dat pijn. Kijk maar, Lotjes wang is helemaal rood en ze huilt.” Op die manier leert je kindje zich in te leven in anderen.

2. De juiste vragen stellen

Vragen stellen is een handige methode om je dreumes het verschil tussen goed en kwaad te leren. Wanneer je je kindje wilt laten nadenken over de gevolgen van zijn gedrag, vraag hem er dan naar. “Hoe denk je dat Julian zich voelde, toen jij hem wegduwde bij de schommel?” Wanneer je een verhaal voorleest waarin iemand iets uit een winkel pikt, kun je aan je dreumes vragen wat hij daarvan vindt. Vraag dit bijvoorbeeld ook eens aan je kindje wanneer je naar Sesamstraat kijkt en je ziet dat Ernie zijn vriendje Bert helpt bij het opruimen van zijn kamer.

3. Gedrag bekritiseren of prijzen

Wanneer je dreumes iets verkeerd doet of iets niet kan, is het beter geen kritiek te geven op hem, maar op zijn handeling. Als hij met zand gooit, zeg dan niet “Wat ben je toch een stoute jongen,” maar leg hem uit dat je hem een stoute jongen vindt wanneer hij met zand gooit. Het is goed om je kindje hetzelfde aan te leren. Als zijn vriendje voordringt bij de glijbaan, kan hij beter zeggen: “Ik vind het niet leuk dat jij eerst gaat”, dan dat hij alleen maar zegt: “Stommerd!” Zo geeft hij op zijn beurt dat andere kindje een kans om zijn gedrag aan te passen. En wanneer je kindje bijvoorbeeld uit eigen beweging zijn speelgoed aanbiedt aan zijn vriendje, laat dan merken dat dit heel goed van hem is. “Wat lief van je dat Jasper ook met jouw bal mag spelen.”

4. Geef het goede voorbeeld

Tenslotte is het geven van het goede voorbeeld één van de belangrijkste dingen bij het ontwikkelen van het geweten van je dreumes. Jij kunt wel tegen hem zeggen dat hij op zijn beurt moet wachten voor de schommel, maar als jij in de rij voor de kassa voordringt, zal hij dat ook onthouden. Daarmee geef je hem een verkeerd voorbeeld. Met het geven van het goede voorbeeld, laat je je kind zien hoe hij zich hoort te gedragen. Stel je eens voor dat jij met je volle winkelwagentje in de rij voor de kassa staat. De man die achter jou staat, heeft alleen maar twee pakken melk in zijn mandje. Als je hem voor laat gaan, laat je je kindje zien hoe het ook kan. Wie weet laat hij dan de volgende keer zijn vriendje wel eerst op de schommel gaan.

(bron: www.kinderinfo.nl )