Gina en Manfred

Wij zijn Manfred en Gina uit Enschede met Maurice, Jacintha en Fabian.
Wij zijn Manfred (44) en Gina (43) uit Enschede. Onze kinderen zijn Maurice van 11, Jacintha van 10 en Fabian. Fabian is 9 en heeft Downsyndroom.

Gina en ManfredWij hebben een metalen hangende adventskrans die we iedere advent ophangen aan paarse linten. Op zondagmorgen steken we de kaars(en) aan, met een gebed. Eerdere jaren hebben we samen gebeden uit het Katholiek Gebedenboek gedaan. Soms gebruiken we een Adventskalender waar iedere dag een plaatje afgehaald moet worden en iemand een bijbeltekst uit een bijbehorend boekje leest.

Dagopdrachtjes

Dit jaar gebruiken we het Adventsboek Ons dagelijks Brood. Hierin staan voor iedere dag stukjes uit de bijbel, voor verschillende leeftijdsgroepen. Er staan ook dagopdrachtjes in. Dingen waar je die dag je best voor kunt doen of waar je speciale aandacht aan kunt schenken. Zo wordt de weg naar Kerstmis heel concreet ingevuld. Bij het avondgebed bidden we uit het nieuwe Getijdenboekje voor kinderen de adventsgebeden. Dit boekje is wel handig voor de ouders om uit te bidden, voor de kinderen is het nog te moeilijk er zelfstandig uit te bidden.

Er is een aantal personen (vrienden en familie) voor wie we tijdens de Adventsperiode met het hele gezin bidden. We gaan ook iedere dinsdagavond in deze periode met het hele gezin naar de aanbidding van het Allerheiligst Sacrament in onze parochiekerk. Hier leren we de kinderen om in stilte dicht bij Jezus te zijn en al je zorgen en vragen bij Hem neer te leggen, dus ook te bidden voor de mensen die in nood zijn.

Adventskalender

We proberen ook andere middelen te gebruiken: samen hebben we een gedeelte van een Jezusfilm gekeken en de kinderen uitgelegd hoe Josef en Maria met elkaar verloofd zijn volgens de joodse traditie etc. tot aan de geboorte van Jezus. En met Kerstmis zijn we van plan de film The Nativity Story te bekijken, die we als gezin van Sinterklaas hebben gekregen.

In onze St. Paulusparochie in Enschede was de gezinsviering op de 1e zondag van de Advent. Bij de voorbereiding van deze viering (we zitten zelf in de gezinsvieringengroep) hebben we gebruikgemaakt van het handboek van Stichting kinderwerk Samuel waar richtlijnen in staan voor kinderwoorddienst en gezinsvieringen. We hebben de kinderen uit de parochie een knutselwerkje (Adventskalender) meegegeven en informatie over de adventsperiode. De komende zondagen is de kinderwoorddienst speciaal gericht op de adventsperiode. Met die zelf te maken Adventskalender kunnen onze kinderen de dagen aftellen tot aan Kerstmis. De kinderen vinden het echt een tijd van verwachting. Gelukkig ervaren ze de komst van Jezus als het ultieme kerstgevoel en niet de kerstman met cadeautjes.

Maurice en Jacintha zitten op een christelijke school waar ze ook actief bezig zijn met de Advent, met liedjes, Bijbelteksten en verhalen. Elke week worden de kaarsjes ontstoken. In de Advent is er ook een keer een Adventsviering op school waar de ouders worden uitgenodigd.

Zingen

Wij proberen ons gehandicapte zoontje Fabian (Downsyndroom) ook wat bij te brengen tijdens de Advent. Daar gaat heel veel tijd in zitten. Hij heeft weinig concentratie en is erg visueel ingesteld en dan nog is het de vraag hoeveel hij er van opneemt (hij vergeet ook weer snel). Hij houdt erg van muziek, dus is dat onze insteek: we zingen veel met hem. Het nadeel, als je het zo kunt noemen, is dat hij de liedjes dan ook werkelijk overal zingt: in de supermarkt, bibliotheek op de openbare zmlk-school, enz. Fabian evangeliseert!!! Iedereen mag het Gloooohhhoooiiaa (gloria) horen. Soms is het vervelend, hij zingt wel heeeel hard.

Mooi zijn

We wachten zolang mogelijk met het opzetten van de kerstboom om de kinderen te laten zien dat het nog geen Kerst is. Wel hebben we 1 ster voor het raam hangen als soort symbool dat we uitkijken naar de geboorte van Jezus.

In de laatste week van de Advent staat in ons gezin het Sacrament van Boete en Verzoening centraal. We vertellen de kinderen dat je er met Kerstmis mooi van buiten uit mag zien, maar dat het ook belangrijk is om er van binnen mooi uit te zien, om zo het kindje Jezus tegemoet te treden.