Instituto de Política FamiliarDe sterke daling van het aantal huwelijken en de toename van gebroken gezinnen zijn de belangrijkste factoren van de crisis van het gezinsleven in Spanje. Dat is een van de conclusies van een recent verschenen rapport. De sterke daling van het aantal huwelijken en de toename van gebroken gezinnen zijn de belangrijkste factoren van de crisis van het gezinsleven in Spanje.

Instituto de Política FamiliarDat is een van de conclusies van een recent verschenen rapport van het Spaanse Instituut voor Gezinsbeleid (IPFE). Daarin komt een beeld naar voren van een land waar het gezin uit steeds minder kinderen bestaat en er steeds meer alleenstaande volwassenen zijn.

Schrikbarende cijfers
Zowel het aantal geboortes (1,32 kinderen per vrouw) als het aantal huwelijken daalt sterk. Daarentegen neemt het aantal abortussen en echtscheidingen schrikbarend toe. Zo wordt er in Spanje elke 4,7 minuten een abortus uitgevoerd (112.390 per jaar) en loopt er in ongeveer dezelfde tijd een huwelijk stuk.

Economische crisis
Het rapport stelt dat de situatie verergerd is door de economische crisis die hard heeft toegeslagen in het Zuid-Europese land. Die zorgt er met name voor, zegt de organisatie, dat “de rechten van het gezin niet gegarandeerd zijn in Spanje, waaronder het recht om werk en gezinsleven goed te combineren”.

Maatregelen overheid
De Spaanse organisatie geeft met name de overheid de schuld van de crisis van het gezinsleven en roept de regering op maatregelen te nemen om gezinnen te ondersteunen. Juist in een economische crisis, stelt men kan het gezin een buffer zijn om de daaruit voortkomende ellende op te vangen. “De overheid heeft echter nagelaten om gezinnen bescherming te bieden”. Spanje staat volgens het rapport helemaal onderaan in de rij Europese landen als het gaat om zorg voor en bescherming van gezinnen. Nederland bevindt zich in de middenmoot.

Rapport
Het volledige rapport (in het Spaans) kunt u downloaden op de website van IPFE.

(bron: Katholiek Nieuwsblad)