Gezinsgebed van paus FranciscusOp de website van Rkdocumenten.nl is vandaag een bericht verschenen over het gezinsgebed dat paus Franciscus heeft uitgebracht naar aanleiding van de bijzondere bisschoppensynode over het gezin in oktober 2014. Op de website van Rkdocumenten.nl is vandaag een bericht verschenen over het gezinsgebed dat paus Franciscus heeft uitgebracht naar aanleiding van de bijzondere bisschoppensynode over het gezin in oktober 2014.

Gezinsgebed van Paus Franciscus

Paus Franciscus maakte zondag naar aanleiding van de feestdag van de Heilige Familie een gezinsgebed bekend, in het vooruitzicht van de bisschoppensynode over het gezin van einde 2014. De bekendmaking was op de middag live te volgen in de bedevaartsoorden Nazareth, Loreto (Italië) en Barcelona (Spanje). Volgens de overlevering werd de ‘Casa Santa’ (de woning van Maria, waarin Jezus is opgegroeid) door engelen naar het bedevaartoord Loreto overgebracht. In Barcelona bevindt zich de basiliek van de Heilige Familie (Sagrada Familia) van de Spaanse kunstenaar en architect Gaudi.

Gezinsgebed van paus FranciscusDe Heilige Vader vroeg in zijn Angelustoespraak aandacht voor de miljoenen gezinnen die op de vlucht zijn geslagen voor honger, oorlog en andere ernstige gevaren. Het lot van vele onfortuinlijke families werd gedeeld door de Heilige Familie, toen Jezus, Maria en Jozef naar Egypte moesten vluchten voor de vervolging door Herodes de Grote. Hij vroeg eveneens aandacht voor de vergeten groep van de bejaarden. Franciscus bemoedigde de gelovigen om te bidden voor het welslagen van de voorbereidingen van de synode en voor alle gezinnen in de hele wereld: “Ik nodig u uit uzelf geestelijk met mij te verenigen terwijl ik dit gebed bid”:

“Jezus, Maria en Jozef,
in U overwegen wij
de schittering van de ware liefde,
tot U richten we ons vol vertrouwen.

Heilige Familie van Nazareth
maak ook onze gezinnen
tot plaatsen van verbondenheid en cenakels van gebed,
waarachtige scholen van het Evangelie
en kleine huiskerken.

Heilige Familie van Nazareth,
zorg dat er in de gezinnen nooit meer sprake is
van geweld, geslotenheid en verdeeldheid;
dat al wie gekwetst of geschandaliseerd is
snel troost en genezing mag kennen.

Heilige Familie van Nazareth,
zorg dat de aanstaande Bisschoppensynode
in allen het besef mag doen herleven
van het heilige en onaantastbare karakter van het gezin,
van de schoonheid ervan naar het plan van God.

Jezus, Maria en Jozef,
hoor ons, verhoor ons gebed. Amen”

Zowel het gebed als de liveverbinding met de bedevaartsoorden kwamen er volgens bisschop Vincenzo Paglia op uitdrukkelijk verzoek van Paus Franciscus: “Die wil er zo aan herinneren dat Jezus met zijn aardse familie dertig jaar van zijn leven heeft doorgebracht.”

Het initiatief ondersteunt volgens de bisschop de traditionele gezinnen, die in onze huidige samenleving zwaar worden beproefd. Bisschop Vincenzo Paglia: “Zowel de politiek als de economie ondernemen weinig om de traditionele gezinnen te steunen. Zowel de Paus als zijn voorgangers, en in het bijzonder de Pausen Joannes Paulus II en Benedictus XVI, hebben telkens weer het belang van de gezinnen benadrukt. De Paus vraagt de gezinnen, die vaak in de steek worden gelaten, opnieuw centraal te plaatsen. Zij kunnen ons helpen om het individualisme in onze samenleving te overwinnen.”

Zie ook