Tienduizenden gezinnen bijeen in Madrid (foto: AP)In de Spaanse hoofdstad Madrid verzamelden zich afgelopen zondag tienduizenden mensen om de Mis van de Heilige Familie bij te wonen. De bijeenkomst werd voor het vierde achtereenvolgende jaar door de Spaanse bisschoppenconferentie georganiseerd. Thema van de bijeenkomst luidde ‘Christelijk gezin, hoop van Europa’. Tienduizenden gezinnen bijeen in Madrid (foto: AP)

In de Spaanse hoofdstad Madrid verzamelden zich afgelopen zondag tienduizenden mensen om de Mis van de Heilige Familie bij te wonen. De bijeenkomst werd voor het vierde achtereenvolgende jaar door de Spaanse bisschoppenconferentie georganiseerd. Thema van de bijeenkomst luidde ‘Christelijk gezin, hoop van Europa’.

Op het Columbusplein droeg aartsbisschop Antonio Rouco Varela voor de gelovigen die uit heel Europa naar Madrid waren gekomen, de Mis op. “Zonder het traditionele huwelijk tussen man en vrouw zou de toekomst van de mensheid in gevaar zijn”, zei hij. Mgr. Rouco Varela riep gezinnen op liefde, trouw en het leven te blijven promoten.

Bisschop Juan Antonio Reig Pla, referent voor huwelijk en gezin van de Spaanse bisschoppenconferentie, zei tegenover Radio Vaticaan over de bijeenkomst: “Het doel van deze bijeenkomst op het Columbusplein in Madrid is om in het openbaar uiting te geven aan ons geloof, het geloof in Jezus Christus en Gods plan voor het huwelijk, het gezin en het menselijk leven. De gezinnen komen hier samen tot een teken van hoop voor Spanje en Europa. Zij willen de vreugde van het gezins-zijn beleven. Zij beseffen dat de genade van God de liefde van de echtgenoten ondersteunt en het gezinsleven bevordert als bouwers van het Europa van morgen. Het Columbusplein is als een licht in de huidige duisternis rond de heiligheid van het menselijk leven, een schreeuw om de verdediging van het huwelijk en het gezin.”

In de afgelopen jaren voerde de Spaanse regering het homohuwelijk in en werden de abortuswetten versoepeld. Paus Benedictus XVI had na afloop van zijn zondagse angelusgebed een speciale groet in petto voor de gezinnen in Madrid. Hij nodigde hen uit "sterk te zijn in liefde en het mysterie van Kerstmis in nederigheid te overwegen, het mysterie dat tot het hart blijft spreken en de school van gezin en broederschap wordt". (KN/kg)