Gezinnen zijn scholen van communicatiePaus Franciscus maant ouders in zijn bood­schap voor de ‘Dag van de Sociale Communi­catie’, bij ons bekend als Media­zondag, aan om hun kinderen op verant­woor­de­lijke wijze met internet te leren omgaan. Paus Franciscus maant ouders in zijn boodschap voor de ‘Dag van de Sociale Communicatie’, bij ons bekend als Mediazondag, aan om hun kinderen op verantwoordelijke wijze met internet te leren omgaan.

Gezinnen zijn scholen van communicatie“Sociale communicatiemiddelen kunnen zowel hinderlijk, als bevorderlijk zijn.” Zo dreigen de nieuwe media ervoor te zorgen dat wij niet langer luisteren, niet meer innerlijk tot rust komen en geen stiltemomenten meer kennen. Anderzijds bevorderen zij de uitwisseling en maken zij telkens opnieuw ontmoetingen mogelijk. Franciscus bemoedigt families om hun relatie met de nieuwe media zelf actief vorm te geven, en er zich niet door te laten bepalen.

In de vandaag gepubliceerde boodschap klaagt hij de negatieve manier aan waarop gezinnen in de media worden voorgesteld. “Zij bestempelen het gezin slechts als probleem of een instituut in crisis.” Volgens Franciscus ontbreekt het in de media vooral aan een blik op de concrete realiteit van het gezin, waar iedereen leert wat het betekent om ontvangen en geschonken liefde door te geven. “Gezinnen zijn scholen van communicatie.” (Kerknet)

Sinds 1967 wordt in mei van ieder jaar de Wereld Communicatie Dag gehouden. Meestal wordt op 28 september, feestdag van de H. Aartsengel Michaël, het thema aangekondigd, en op het feest van de H. Franciscus van Sales, 24 januari, als patroon van de journalisten, wordt de Boodschap van de  Paus voor deze viering uitgegeven. De viering zelf is meestal op de zondag vóór Pinksteren.

Lees hier de Engelse tekst op rkdocumenten.