Simon PolinderHet gezin moet prioriteit krijgen op alle beleidsterreinen. Dat zei Simon Polinder in zijn openingswoord van het World Congress of Families, dat maandag in de Amsterdamse RAI werd geopend. Dat meldt Katholiek Nieuwsblad.
Het gezin moet prioriteit krijgen op alle beleidsterreinen. Dat zei Simon Polinder in zijn openingswoord van het World Congress of Families, dat maandag in de Amsterdamse RAI werd geopend. Dat meldt Katholiek Nieuwsblad.

Polinder is voorzitter van het Nederlands organisatiecomité van het internationale gezinscongres. De driedaagse bijeenkomst wil benadrukken en onderbouwen dat het “natuurlijke gezin” de fundamentele hoeksteen van de samenleving is.

Rouvoet

Minister André Rouvoet opende het congres met een videoboodschap. Hij was daarover tevoren al bekritiseerd. Het congres zou vooral een happening zijn van voornamelijk Amerikaanse conservatieve krachten die tegen abortus, het homohuwelijk en vrouwenrechten zouden zijn.

Foto: www.rug.nl

Simon Polinder
Simon Polinder

Als minister van gezinszaken liet Rouvoet weten verantwoordelijk te zijn voor alle samenlevingsvormen. Tegelijk riep hij op om het gezin de ruimte en de steun te geven die het nodig heeft om te gedijen en zich te ontwikkelen. Het is bekend, aldus de minister, dat ieder kind het beste gedijt in een “stabiel, veilig en liefhebbend gezin”.

Simon Polinder maakte in zijn openingsspeech duidelijk dat het gezinscongres graag de discussie aan wil gaan over wat dat inhoudt. “Er zijn hier meer dan duizend deelnemers uit 61 landen van allerlei gezindten. Hoezo willen wij geen discussie aangaan?”

Positieve boodschap

Internationaal directeur van het World Congres of Families, Allan Carson, koos een opmerkelijke weg om aan te geven wat het natuurlijke gezin inhoudt. “Evolutionisten vertellen ons dat het gezin in zijn traditionele vorm zo’n drie miljoen jaar geleden is ontstaan toen de biologische vader ook de sociale vader bleef. Juist dat blijvende samenwerkingsverband heeft de mens die enorme sprong voorwaarts gegeven”, aldus Carlson. Als dat miljoenen jaren zo heeft gewerkt, dan moeten wij nu voorzichtig zijn daar zonder goede argumenten aan te sleutelen, luidde zijn boodschap. Hij citeerde Chesterton die van het gezin zei dat het de enige entiteit is die in staat is zich te vernieuwen. Allan Carson benadrukte de positieve boodschap die het congres wil geven. Dat wil wijzen op de vaak zwaar onderschatte betekenis van het gezin voor de samenleving. “Daarvoor wil dit congres de argumenten aandragen.”

Demonstranten

Buiten het Congrescentrum stond een handvol demonstranten die giechelend met spandoeken lieten weten dat “homofoben en seksisten niet welkom zijn”. Opmerkelijke verschijning was oud-voorzitter van de Acht Meibeweging Henk Baars, die als adviseur optreedt van ‘Catholics for a Free Choice’, die, zoals Baars het uitdrukte, “uiteraard pro-choice” zijn. Hij vond de opzet van dit congres veel meer open dan de vorige in Warschau. Hij was op de eerste plaats aanwezig om de “strategie” van de pro-lifebeweging in kaart te brengen. (KN)