“Het gezin wordt vandaag meer dan ooit aangevallen.” Dat heeft paus Franciscus zaterdag gezegd tot ongeveer 7.000 leden van de Schönstattbeweging bij gelegenheid van hun eeuwfeest, meldt AsiaNews. “Het gezin wordt vandaag meer dan ooit aangevallen.” Dat heeft paus Franciscus zaterdag gezegd tot ongeveer 7.000 leden van de Schönstattbeweging bij gelegenheid van hun eeuwfeest, meldt AsiaNews.
“Ik denk dat het gezin steeds meer verbasterd wordt, alsof het slechts een samenlevingsvorm van mensen is. Dat is niet wat het gezin is”, aldus de paus. “Op die manier kan alles een gezin genoemd worden.”
Vragenuurtje
De aanwezigen konden de paus vragen stellen. Een gezin met drie kinderen vroeg de paus hoe zij mensen kunnen helpen “die zich niet welkom voelen in onze Kerk en verloofden op weg naar de volheid van het leven in het huwelijk.”
“De vraag die je hebt gesteld is heel triest en pijnlijk", antwoordde de paus. “Ik denk dat het christelijk gezin, het huwelijk nog nooit zo aangevallen is zoals vandaag, zowel direct als indirect.” Verdriet zien wij “in de gezinnen die lijden en de vele huwelijken die zijn geëindigd. Hoeveel relativisme is er in het concept van het huwelijk vandaag. (…) Het gezin wordt van alle kanten aangevallen en verwond.”
Hulp noodzakelijk
“We kunnen ons natuurlijk beperken tot een mooie speech en enkele mooi klinkende principiële uitspraken over deze zaak. Dat moet natuurlijk ook. Het moet luid gezegd worden: ‘Wat u voorstelt is geen huwelijk’. Maar eerst en vooral moeten we onze hulp aanbieden, in dit geval van 'persoon tot persoon'. Begeleiden, wat tijd doorbrengen met hen die problemen hebben. De grote meester van het verspillen van tijd daaraan was Jezus, die tijd in het begeleiden en rijping gewetens verspilde.”
Nalatige clerus
Met betrekking tot de voorbereiding van jongeren, zei Franciscus: “Hoe kun je aanstaande bruidsparen naar het huwelijk begeleiden met slechts twee cursussen? Dat gaat niet. Het is een zonde van nalatigheid van onze kant, van de priesters. Huwelijksvoorbereiding moet veel eerder beginnen. Velen weten niet wat ze doen als ze trouwen, wat het betekent. De voorwaarden die ze beloven zijn belangrijk: ze zeggen allemaal ‘ja’, maar beseffen dat deze cultuur van het voorlopige – niet alleen in het gezin, maar ook in de Kerk – vernietigt? We moeten veel zaken die goed zijn voor het gezin rechtzetten, maar we moeten niet verbaasd zijn over de crisis.”
Samenwonen destructief
Zij “die gewoon samenwonen, die kiezen voor het ‘part-time’ samenwonen… Hier zijn de nieuwe vormen, totaal destructief en de grootsheid van het huwelijk beperkend. Dat is waarom er zoveel uit elkaar gaan, zoveel echtscheidingen… De sleutel ligt in het begeleiden, niet in bekeren, dat leidt nergens toe. Alleen maar begeleiden met veel geduld.” (Katholiek Nieuwsblad)