NaastenliefdeEr waren jaren dat de bomen tot de hemel leken te groeien. Een groter huis met hoge hypotheek, geen probleem. Een middagje shoppen met vriendinnen, moet allemaal kunnen. Drie keer per jaar op vakantie en een keer per twee jaar een nieuw auto, waarom kunnen wij dat niet. Nu zal ik niemand zijn plezier ontzeggen, en je moet ervoor zorgen dat je gezin niets tekort komt. Toch is het heel verleidelijk om mee te doen met wat de buren doen of wat je leest in de bladen, zeker als het zo makkelijk is om geld te lenen en uit te geven.
Er waren jaren dat de bomen tot de hemel leken te groeien. Een groter huis met hoge hypotheek, geen probleem. Een middagje shoppen met vriendinnen, moet allemaal kunnen. Drie keer per jaar op vakantie en een keer per twee jaar een nieuw auto, waarom kunnen wij dat niet. Nu zal ik niemand zijn plezier ontzeggen, en je moet ervoor zorgen dat je gezin niets tekort komt. Toch is het heel verleidelijk om mee te doen met wat de buren doen of wat je leest in de bladen, zeker als het zo makkelijk is om geld te lenen en uit te geven.

NaastenliefdeDe kredietcrisis heeft veel gezinnen weer een beetje met beide benen op de grond gezet. Voor sommigen misschien met een harde en pijnlijke klap want al valt het mee met de stijging van de werkloosheid, er zijn toch heel wat ouders die hun baan verloren hebben. Maar ook degenen die nog wel werk hebben, zijn iets minder zeker over de toekomst. Veel gezinnen houden hun hand op de knip en grote uitgaven worden uitgesteld. De regering is daar niet blij mee want geld moet rollen en al die spaarzaamheid ‘stimuleert de economie niet’. Toch is het niet zo slecht om eerst twee keer na te denken voor je die nieuwe DVD speler, notebook of auto koopt. Even een moment van bezinning of het wel echt nodig is voor het geluk van je gezin. Dan kom je misschien tot andere keuzes.

11% van de respondenten zegt meer aan naastenliefde te doen. Tijden waarin het wat minder goed gaat, mogen ook ons hart openen voor onze naaste. Een envelopje voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft om rond te komen. Hulp of goederen afgeven bij de voedselbank of een organisatie voor tweedehands spullen. Als je je ogen opent voor de mensen om je heen, zul je zien dat er kansen genoeg zijn.

‘Ik weet niet of we het redden’ is een veelgehoorde uitspraak. Dat is begrijpelijk want je baan zal maar op de tocht staan of de hypotheekkosten hard gestegen. Maar de kredietcrisis nodigt ons ook uit om onbezorgd te zijn. In de bergrede staat al: maak je geen zorgen wat je moet eten en drinken, en welke kleren je aandoet. In de onzekerheid over de materiële zaken, mogen we ons wat meer bewust worden waar het werkelijk om gaat. Als de stress van de nieuwe auto, de laatste mode en de nieuwste Nintendo-games van je afvalt, mag je ontdekken dat je ook zonder al die zaken heel blij en vreugdevol kunt leven. En dat je elkaar meer te geven hebt dan je dacht: een stukje tijd, een schouderklopje, een vriendelijk woord, een helpende hand.

Piet Krediet