Jaarlijkse massale Gezinsontmoeting in Madrid (foto: AP)Naar verwachting 1 miljoen katholieken zullen vrijdag 30 december, het feest van de Heilige Familie, het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid vullen om God te danken voor de gezinnen.

Naar verwachting 1 miljoen katholieken zullen vrijdag 30 december, het feest van de Heilige Familie, het centrum van de Spaanse hoofdstad Madrid vullen om God te danken voor de gezinnen. De jaarlijkse manifestatie wil de Spaanse bevolking wijzen op het belang van het gezin in deze tijd.

Jaarlijkse massale Gezinsontmoeting in Madrid (foto: AP)In de persconferentie voorafgaande aan de bijeenkomst somde mgr. Reig Pla, de kwalen op waar Spaanse gezinnen aan lijden. De voorzitter van de Spaanse Raad voor Gezin en bescherming van het leven, vertelde dat sinds de invoering van de flitsscheiding in 2005 55 procent van de huwelijken in een scheiding eindigt. Alleen al vorig jaar werden 76.000 kinderen door scheiding getroffen. Ondanks de uitgebreide condoomcampagnes is het percentage aidsbesmettingen bij jongeren tot 20 jaar gestegen van 1,8% in 2004 tot 9,7% in 2009. De stijging van het aantal abortussen is de grootste ter wereld, met 110.000 abortussen in 2010. Toen werden er 90.000 kinderen minder worden geboren dan in 1980 en zit Spanje op een van de laagste geboortecijfers ter wereld.

De manifestatie van vrijdag, die georganiseerd wordt door de bisschoppen in samenwerking met de Neocathechumenale Weg, zal vooral gezinnen en jongeren trekken. Op de posters die mensen uitnodigen deel te nemen staat een dankjewel van de jongeren van de Wereldjongerendagen die dit jaar in Madrid werden gehouden: ‘Dankzij de christelijke gezinnen zijn wij geboren’. (KN)