Opgroeien met in ieder geval één broer of zus, blijkt bijzonder goed voor de mens. Een effect dat optreedt ongeacht leeftijd, het leeftijdsverschil of het geslacht van de gezinsleden in kwestie. Opgroeien met in ieder geval één broer of zus, blijkt bijzonder goed voor de mens. Een effect dat optreedt ongeacht leeftijd, het leeftijdsverschil of het geslacht van de gezinsleden in kwestie.
Toch gaat er niets boven het hebben van een zus, zo kwam naar voren uit Amerikaans onderzoek. Zussen blinken namelijk meer dan broers uit in het bespreekbaar maken van problemen en hebben bovendien vaker een verzorgend karakter.
De invloed hiervan blijkt enorm: opgroeien met tenminste één meisje in het gezin beschermt tegen gevoelens van eenzaamheid, depressie, onzekerheid en angst. Bovendien voelen deze kinderen zich door de bank genomen minder schuldig en geliefder dan zij die het zonder zus moeten stellen.
Invloed
Onderzoekers van de Brigham Young University ontdekten dit door 400 families met minstens twee kinderen onder de loep te nemen. De wetenschappers menen naar aanleiding hiervan zelfs dat de invloed die broers en zussen op elkaar uitoefenen, verstrekkender is dan die van de ouders.
“Ze betekenen in ieder geval meer als het gaat om het leren aardig en gul te zijn voor anderen", verduidelijkt onderzoekster Laura Padilla-Walker woensdag in de Daily Mail. "Tegen ouders van jongere kinderen zou ik dan ook willen zeggen: moedig affectie tussen broertjes en zusjes aan, zijn ze eenmaal ouder dan biedt het belangrijke bescherming.”
Agressie
Het tegenovergestelde blijkt eveneens te gelden: vijandigheid onderling wordt door Padilla-Walker in ieder geval gelinkt aan een verhoogd risico op delinquentie en aanleg tot agressie binnen relaties.
“Ik zou in ieder geval vast proberen om schelden uit te bannen”, stelt mede-onderzoeker James Harper. “Broers en zussen hebben unieke macht over elkaar, we hadden alleen nooit door dat de invloed zo ver gaat.” (bron: Nu.nl)