Geloof niet in de kluis stoppenPaus Franciscus heeft zondagmorgen de christelijke gezinnen opgeroepen het geloof te bewaren, het door te geven en de vreugde van het geloof in te brengen in de samenleving. Paus Franciscus heeft zondagmorgen de christelijke gezinnen opgeroepen het geloof te bewaren, het door te geven en de vreugde van het geloof in te brengen in de samenleving.

Geloof niet in de kluis stoppen Het is niet genoeg om het geloof in een kluis op te bergen of zich alleen in defensieve posities te verschansen, zei hij tijdens een Mis voor gezinnen  op het Sint-Pietersplein. Integendeel is het de bedoeling van te geloof te getuigen en tot aan de uiteinden van het menselijk bestaan te brengen. De internationale bijeenkomst voor de gezinnen was een van de hoogtepunten in het tot eind november durende Jaar van het Geloof.

Het geloof is geen privé-eigendom, aldus de paus voor de meer dan 100.000 aanwezigen. Men moet het "delen door het getuigenis, door ontvankelijkheid en door openheid voor anderen”. Gezinnen zijn geroepen ware vreugde uit te stralen. De oorsprong dit gevoel van diepe vreugde is volgens  de paus Gods aanwezigheid in het gezin, zijn ontvankelijke, medelevende en respectvolle liefde jegens allen. "God alleen is in staat om een ​​harmonie van verschillen tot stand te brengen." Als de liefde van God ontbreekt, zal ook het gezin zijn harmonie verliezen en een individualistische houding aannemen.

Op zaterdagavond vierde de paus met de gezinnen op het Sint-Pietersplein een grote plechtige aanbidding van het Allerheiligste. Daarbij riep hij op tot meer solidariteit tussen de generaties. Een goot deel van de bijeenkomst werd besteed aan getuigenissen en ervaringen van gezinnen met verschillende culturele achtergronden, met name uit de oorlogs- en crisisgebieden. Onder anderen sprak een gezin uit Syrië en een vluchteling van het eiland Lampedusa. (Katholiek Nieuwsblad)

Update

De vertaling van de homilie is alweer te vinden op RKDocumenten.nl: