Geen verlenging zwangerschapsverlof in EUIn de landen van de EU bestaat geen draag­vlak om de duur van het zwanger­schaps­verlof te ver­lengen van 14 naar 18 weken zoals de Commissie voorstelt, of naar 20 weken zoals het Parlement wil.
In de landen van de EU bestaat geen draagvlak om de duur van het zwangerschapsverlof te verlengen van 14 naar 18 weken zoals de Commissie voorstelt, of naar 20 weken zoals het Parlement wil.

Geen verlenging zwangerschapsverlof in EUDat bleek deze week in de bijeenkomst van de ministers van Sociale Zaken van de EU-landen die in Brussel bijeen waren. In Nederland geldt momenteel een verlof van zestien weken.

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken vindt dat het huidige systeem prima werkt. Kamp: "Uit onderzoek blijkt dat in Nederland zestien weken voor 96 procent van de moeders voldoende is. Voor de resterende 4 procent is dat om medische redenen niet zo. Daarvoor hebben we de Ziektewet, waar moeders dan 100 procent doorbetaald krijgen."

Ook het voorstel van betaald vaderschapsverlof haalde het niet. "We hebben geen behoefte aan de voorstellen van de Commissie en het Parlement, en ook niet aan vaderschapsverlof. Vaders kunnen hun vakantiedagen opnemen en we hebben ook nog ouderschapsverlof", aldus de minister. De plannen blijken vooral te duur. Voor Nederland zijn de geschatte meerkosten 500 miljoen euro, voor Duitsland 1,3 miljard. (KN/FD)