Nederlandse kinderartsen willen dat jonge moeders een jaar betaald verlof krijgen. Zij staan pal achter de actie van verloskundige en schrijfster Beatrijs Smulders, die hierover vrijdagmiddag een petitie aanbiedt aan minister Ab Klink van Volksgezondheid. Nederlandse kinderartsen willen dat jonge moeders een jaar betaald verlof krijgen. Zij staan pal achter de actie van verloskundige en schrijfster Beatrijs Smulders, die hierover vrijdagmiddag een petitie aanbiedt aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.
Beatrijs Smulders, verloskundige, schrijfster en directeur van het Geboortecentrum in Amsterdam, kondigt een jaar van acties aan en roept jonge moeders op tot een ‘borstvoedings-stiptheidsactie’ op hun werk. In het uiterste geval wil Smulders een proces aanspannen tegen de staat om het ‘baby-sabbatical’ van de grond te krijgen.
Taboe
Samen met professor Guus de Jonge, emeritus hoogleraar kindergeneeskunde, presenteert zij vrijdagmiddag 21 december een reeks onderzoeken die aantonen dat moeder en kind baat hebben bij een langer verlof. De Jonge: “Wij kinderartsen weten al lang dat het verlof in Nederland veel te kort is, maar het was een taboe om dat uit te spreken. We wilden ouders immers geen schuldgevoel aanpraten.”
Gezonder
Een jaar babyverlof zal het aantal moeders dat borstvoeding geeft bijvoorbeeld doen stijgen, en daardoor zullen minder vrouwen borstkanker krijgen. Borstvoeding beschermt ook de baby tegen diverse vormen van kanker, waaronder leukemie. Ook beschermt borstvoeding tegen wiegendood, vetzucht, allergieën en astma. Verder zullen baby’s zich beter aan hun moeder hechten, waardoor ze minder gedrags- en ontwikkelingsproblemen vertonen.
Stress
Uit onderzoek van de Amerikaanse neuropsycholoog Allan Shore blijkt bovendien dat baby’s op een crèche grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol in hun bloed hebben. Smulders: “Hun cortisolspiegel is even hoog als van een peuter die op een vol strand zijn moeder kwijt is.” Baby’s jonger dan een jaar horen niet in een crèche, vindt Smulders. “Althans niet in de meeste Nederlandse crèches, met twee leidsters op negen baby’s.” (AD)