Gastouderregeling verdwijnt toch nietDe subsidieregeling voor kinderopvang door opa’s en oma’s wordt flink versoberd. Maar hij blijft wel in stand. Daarover hebben de direct betrokkenen in het kabinet een principeakkoord bereikt. De subsidieregeling voor kinderopvang door opa’s en oma’s wordt flink versoberd. Maar hij blijft wel in stand. Daarover hebben de direct betrokkenen in het kabinet een principeakkoord bereikt.

Het tarief dat deze gastouders krijgen, gaat omlaag van zo’n 6 euro nu, naar 2 of 3 euro. Verder komt er een maximum op het aantal uren dat de gastouders per week in rekening mogen brengen. Gedacht wordt aan hooguit 10 tot 12 uur.

Overeind

Gastouderregeling verdwijnt toch nietDe zogenoemde opa en omaregeling blijft toch overeind, onder meer omdat  regeringspartij ChristenUnie het onaanvaardbaar vond dat de regeling zou verdwijnen.

De kosten van de kinderopvang zijn veel hoger uitgevallen dan verwacht. Het ministerie van Onderwijs kampt met een tegenvaller van 470 miljoen euro. Vooral de regeling dat familieleden op kinderen kunnen passen, is explosief gegroeid. Daar wilde het kabinet een einde aan maken.

Duurder

Over het duurder maken van de kinderopvang in crèches wordt nog onderhandeld. Vast staat dat ouders straks meer zelf per uur moeten betalen. De PvdA wil de minima ontzien, maar het CDA vindt dat iedereen mee moet betalen.

Waarschijnlijk neemt het kabinet zeer binnenkort een besluit over de maatregelen. Het was al langer duidelijk dat het kabinet zou ingrijpen, omdat veel meer mensen gebruik maken van kinderopvang dan verwacht. (ANP)