Gastouderopvang mag misschien blijvenStaatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) hoopt deze week te komen met een oplossing voor de gastouderopvang. Vorige week werd bekend dat ze de subsidie voor de opvang door opa’s en oma’s wilde afschaffen, wat op groot verzet stuitte. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs) hoopt deze week te komen met een oplossing voor de gastouderopvang. De subsidie voor de opvang door bijvoorbeeld grootouders van 2,50 euro per uur zou per 2010 ingaan, maar blijkt volgens ingewijden onuitvoerbaar door de Belastingdienst.

Gastouderopvang mag misschien blijvenDe bewindsvrouw reageerde afgelopen vrijdag na het kabinetsberaad op dit nieuws met de opmerking dat gastouderopvang toch mogelijk moet blijven. Vorige week werd bekend dat ze de subsidie voor de opvang door opa’s en oma’s wilde afschaffen. Het Platform Kwaliteit Gastouderopvang (PKGO) zei toen afwachtend te reageren tot het totale pakket aan maatregelen bekend is, maar zag de eerste berichten met argusogen aan.

“Als de Staatssecretaris deze bezuiniging doorzet aan de ene kant, zonder de voorwaarden voor gastouderopvang aan de andere kant te versoepelen, dan zijn per 1 januari 2010 80.000 gastouders werkloos” stelt het PKGO. Volgens berekeningen van het Ministerie van OCW blijven er dan namelijk maar 10.000 van de huidige 90.000 gastouders over. Als gevolg hiervan overwegen ook meer dan 50.000 ouders te stoppen met werken. Dit is desastreus voor de Nederlandse economie.

Ook het CNV reageerde geschokt: “Duizenden ouders zullen stoppen of minder gaan werken als gastouderopvang verdwijnt. Deze arbeidskrachten kan Nederland niet missen.” CNV-voorzitter René Paas reageerde hiermee op het bericht dat Staatssecretaris Dijksma de vergoeding voor informele kinderopvang wil stoppen. “We moeten ouders niet de keuze ontnemen om opvang te kiezen die bij hun kind past. Bovendien is gastouderopvang voor ZZP’ers, ouders met flexibele werktijden en door wachtlijsten in de reguliere opvang vaak de enige vorm van opvang.”

Coalitiepartij ChristenUnie is fel tegen het voorstel. De partij vindt dat deze goedkope vorm van opvang in een grote behoefte voorziet en vindt bovendien dat de overheid niet moet uitmaken waar ouders hun kinderen laten opvangen.

De keuzevrijheid moet overeind blijven, aldus Dijksma. De PvdA zou kunnen leven met het afschaffen van de subsidie voor opa’s en oma’s, mits de subsidies voor ‘minicrèches’ bij professionele gastouders (nu 4 euro per uur) omhooggaan.

Bij de subsidiëring van de kinderopvang zijn al langere tijd forse tegenvallers omdat er een steeds groter beroep op wordt gedaan.