Oostenrijkse seksuele voorlichting - Ganz schön intimVan katholieke zijde is vernietigende kritiek geuit op de seksuele voorlichtingsbrochure voor 6-12 jarige kinderen van het Oostenrijkse ministerie van Onderwijs. De Katholieke Gezinsvereniging Oostenrijk heeft er een open brief over geschreven aan minister Claudia Schmied. Van katholieke zijde is vernietigende kritiek geuit op de seksuele voorlichtingsbrochure voor 6-12 jarige kinderen van het Oostenrijkse ministerie van Onderwijs. De Katholieke Gezinsvereniging Oostenrijk heeft er een open brief over geschreven aan minister Claudia Schmied.

Oostenrijkse seksuele voorlichting - Ganz schön intimVoorlichting is prima, aldus de brief, maar dan wel afgestemd op één bepaalde leeftijd en niet zonder dat daar ouders bij betrokken worden. “Het staat voor ons buiten twijfel dat dit materiaal moet worden ingetrokken en opnieuw moet worden bewerkt.” Het is allemaal “veel te ideologisch”.

‘Gezin buitengesloten’

Zo wordt in de brochure geslacht als louter een sociale constructie voorgesteld. Volgens een woordvoerder van de verantwoordelijke bisschop voor het gezin, mgr. Klaus Küng, heeft de brochure een vooringenomen blik op de "klassieke, heteroseksueel ingerichte vorm van het vader-moeder-kind-gezin". Dat wordt "praktisch totaal buitengesloten", respectievelijk "als ergerlijk-achterhaalde voorstelling, die zich hardnekkig handhaaft" beschreven, aldus Eduard Habsburg-Lothringen namens de bisschop in dagblad Die Presse.

Samenlevingsvormen

“Is het werkelijke gepast tegenover het gegeven dat nog altijd 79 procent van de kinderen onder de vijftien in Oostenrijk in hun eigen gezin opgroeien, dat wil zeggen bij hun eigen vader en hun eigen moeder, het vader-moeder-kind-gezin op een dergelijke manier te behandelen?” vraagt Habsburg-Lothringen zich af. Natuurlijk moeten ook andere samenlevingsvormen respectvol behandeld worden, “maar niet ten koste van een wereldwijd beproefde en meest wijdverbreide vorm.”