Frankrijk censureert filmpje - Dear Future MomDe Franse Raad van State heeft een beroep afgewezen tegen een uitzend­verbod voor een filmpje dat de nega­tieve beeldvorming over Downsyndroom wil bijstellen. Het zou moeders die hun baby met Down hebben laten aborteren kunnen verontrusten. Frankrijk censureert filmpje - Dear Future MomDe Franse Raad van State heeft een beroep afgewezen tegen een uitzendverbod voor een filmpje dat de negatieve beeldvorming over Downsyndroom wil bijstellen. Het zou moeders die hun baby met Down hebben laten aborteren kunnen verontrusten.

De uitspraak betekent dat het filmpje Dear Future Mom, waarin mensen met Down opgewekt vertellen over hun levens en hun moeders knuffelen, ook in de toekomst niet mag worden uitgezonden op het Franse publieke net.

‘Het geweten verontrust’

Volgens de Raad van State is het “waarschijnlijk” dat de video “het geweten verontrust van vrouwen die rechtmatig andere persoonlijke levenskeuzes hebben gemaakt”.

Het is een verwijzing naar abortus. Veel ouders kiezen voor een abortus als ze weten dat hun ongeboren kind het Syndroom van Down heeft. Volgens de Franse Lejeune-stichting, die het beroep had aangetekend, gebeurt dat in Frankrijk in 96% van de gevallen.

‘Verdoving van de gewetens’

De stichting, vernoemd naar de katholieke arts die de genetische oorsprong van het Syndroom van Down ontdekte, “betreurt” het vonnis. Dat “leidt tot een verergering van de verdoving van de gewetens over de vitale uitdaging van de eugenetica”. De Lejeune-stichting, die spreekt van een “beleid van uitroeiing”, wil het vonnis aanvechten bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

‘Mythe’ dat ‘Down een leven van lijden’ betekent

Renate Lindeman, voorzitster van belangengroep Downpride, kaartte de uitspraak deze week aan via een opiniebijdrage op de website Huffington Post. Ze stelt daarin dat de uitspraak bijdraagt aan de “mythe” dat “Downsyndroom een leven van lijden” betekent en “een last” voor gezinnen en de samenleving.

Lindeman zou liever zien dat het filmpje verplicht wordt gesteld “voor ieder stel dat een selectieve abortus voor Downsyndroom overweegt. Laten we hen de waarheid tonen dat gezinnen met Downsyndroom een enorm goede kwaliteit van leven hebben”.

Ouders “zijn vrij een keuze te maken”, stelt ze, “maar jullie zijn niet vrij van de gevolgen van die keuze. Onze kinderen zouden niet degenen moeten zijn die de gevolgen van jullie keuze dragen”.

#SourireFrance

In reactie op de uitspraak begonnen Poolse pro-lifers deze week een campagne op Twitter. Onder de hashtag #SourireFrance (‘Lach, Frankrijk’) worden foto’s verspreid van lachende kinderen met het Syndroom van Down. Ook is er een petitie gestart waarin de Franse overheid wordt gevraagd het verbod op te heffen. (Katholiek Nieuwsblad)

Filmpje

Het filmpje dat in Frankrijk niet op het publieke net mag worden vertoond: