Op zijn reis naar Cuba en de Verenigde Staten is paus Franciscus dinsdag 22 september in Washington aangekomen. Het worden intensieve en zeer belangrijke dagen met o.a. een toespraak tot de Verenigde Naties en het bijwonen van de Wereldgezinsdagen. Op zijn reis naar Cuba en de Verenigde Staten is paus Franciscus dinsdag 22 september in Washington aangekomen. Het worden intensieve en zeer belangrijke dagen met o.a. een toespraak tot de Verenigde Naties en het bijwonen van de Wereldgezinsdagen.
President Obama schudde bij aankomst hartelijk de hand van paus Franciscus, en verwelkomde hem in de Verenigde Staten. Het is maar de vraag hoe hartelijk dat werkelijk is en hoe de verstandhouding over een paar dagen is, nadat de paus zowel het Amerikaanse Congress als de Algemene Assemblee van de Verenigde Naties heeft toegesproken.
Schandaal rond Planned Parenthood
Er spelen nogal wat ‘heikele’ zaken in de Verenigde Staten waar de paus heel goed iets over zou kunnen gaan zeggen.
Afgelopen week nam het Huis van Afgevaardigden (zeg maar de Tweede Kamer) twee belangrijke wetsvoorstellen aan. Een gaat over het stopzetten voor een jaar van de ruim 500 miljoen dollar subsidie aan de Planned Parenthoodklinieken: 241 stemmen voor en 187 tegen. Uit geheime video’s is gebleken dat de klinieken handel drijven in het weefsel van geaborteerde kinderen. De video’s hebben allerlei wantoestanden aan het licht gebracht en de VS doen schudden van verontwaardiging. Zo blijkt uit de video’s bijvoorbeeld dat over kindjes die de abortus hebben overleefd gezegd wordt dat ze nog even in leven gehouden moeten worden omdat dan hart en hersenen beter “geoogst” kunnen worden. Alle ontkenningen van Planned Parenthood en medestanders ten spijt wil de Amerikaanse overheid een diepgaand onderzoek. Het wetsvoorstel moet nog langs de Senaat (soort Eerste Kamer) en ook president Obama moet zijn goedkeuring geven. Deze heeft eerder gezegd dat hij dat niet van plan is te doen.
Het tweede wetsvoorstel betreft de bescherming van kindjes die na een mislukte abortus levend worden geboren. Met 248 stemmen voor en 177 tegen is het wetsvoorstel aangenomen waarin het doden van het kindje als “first degree murder”, moord met voorbedachte rade geldt en waarin getuigen verplicht worden het overtreden van deze wet te melden.
Homohuwelijk
Mocht dit totaal nieuw klinken, dat kan best: de grote ophef over de video’s en alles wat daar omheen speelt, is in de Nederlandse pers niet of nauwelijks aan bod geweest. Wel was er in juni aandacht voor de beslissing van het Hooggerechtshof van de VS om het homohuwelijk landelijk te legaliseren. Daarmee werd in een klap het verbod op een homohuwelijk in de staten waar dat nog gold teniet gedaan. En ook dit is een heikel punt waar de paus naar zou kunnen verwijzen, zeker in het kader van de Wereldgezinsdagen in Philadelphia, die hij zaterdag en zondag bijwoont.
Gastenlijst
President Obama laat zich tijdens het bezoek van de paus aan het Witte Huis van zijn ‘beste kant’ zien: hij heeft diverse mensen uitgenodigd die op gespannen voet staan met de katholieke leer. Het Vaticaan heeft zelfs geprotesteerd tegen enkele controversiele genodigden. Genoemd worden de katholieke zuster Simone Campbell, directeur van een ‘katholieke’ organisatie die abortus en euthanasie goedkeurt; de openlijk homoseksuele episcopaalse emeritus-bisschop Gene Robinson; en een homoseksuele katholieke blogger. Het laatste nieuws is dat een lerares die is ontslagen vanwege haar ‘homohuwelijk’ ook nog samen met haar partner aan de gastenlijst is toegevoegd. De voor het Witte Huis verantwoordelijke voor deze uitnodigingen is Vivian Taylor, directeur van een nationale LGBT lobbygroep van de episcopaalse kerk die biologisch gezien een man is.
Verenigde Naties
Maar eerst zal hij op vrijdag de Verenigde Naties toespreken, wat naar verwachting een historisch moment zal worden. Of de paus zich hier ook uitlaat over gezinszaken en de “koloniserende ideologieën” zoals hij vaak verwijst naar bijvoorbeeld de genderideologie, is nog de vraag. Vreemd zou het niet zijn, nu de Verenigd Naties op het punt staan de omstreden post-2015 Duurzame Ontwikkelingsdoelen (de opvolger van de Millenniumdoelen) aan te nemen.
Reductie van de bevolking
Op deze ‘duurzame’ doelen is nogal wat kritiek van verschillende kanten. Nog onlangs spraken 48 Afrikaanse bisschoppen en tien kardinalen zich hier uitdrukkelijk tegen uit omdat de doelen volgens hen een verkapte manier zijn om een “cultuur van de dood” door te duwen. “Deze politieke en economische druk heeft maar een doel: de drastische beheersing en reductie van de Afrikaanse bevolking, de geplande vernietiging van huwelijk en gezin.” De Afrikaanse prelaten stellen dat zij “allen gewond zijn in het diepst van hun hart als herders” door het constante seksuele ideologische bombardement van het Westen te zien tegen “het leven, het gezin, alles wat heilig is, de gezonde menselijke ontwikkeling van onze jongeren die de toekomst van Afrika zijn, de volle bloei van vrouwen en de eerbied voor onze ouderen – werkelijkheden waarvoor onze Afrikaanse culturen zo'n sterk gevoel hebben.” (het volledige bericht over deze verklaring vind je hier op de site van Katholiek Nieuwsblad )
Het worden dus spannende dagen !!!
Het programma van paus Franciscus in de komende dagen, vind je onder andere hier