Woensdagcatechese 2 april 2014Echtparen mogen nooit gaan slapen zonder vrede te hebben gesloten. Vergeet nooit om ‘alsjeblieft’, ‘dank je’ en ‘sorry’ te zeggen tegen elkaar. Dat, en nog meer, zei paus Franciscus tijdens de woensdag­catechese, waarin hij het Sacrament van het huwelijk besprak. Echtparen mogen nooit gaan slapen zonder vrede te hebben gesloten. Vergeet nooit om ‘alsjeblieft’, ‘dank je’ en ‘sorry’ te zeggen tegen elkaar. Dat, en nog meer, zei paus Franciscus tijdens de woensdag­catechese, waarin hij het Sacrament van het huwelijk besprak.

Op een zonovergoten Sint-Pietersplein luisterden de duizenden aanwezigen naar de diepe en ook spontane woorden van de paus. Dat hij met zijn woorden dicht bij de mensen staat, blijkt uit het applaus of gelach dat geregeld klonk.

Woensdagcatechese 2 april 2014In de reeks over de sacramenten was nu het Sacrament van het Huwelijk aan bod. “Wanneer een man en een vrouw het sacrament van het huwelijk vieren, dan wordt God als het ware weerspiegeld in hen. Hij tekent hen met Zijn eigen­schappen en het onuit­wisbare karakter van Zijn liefde.”

Ook God “is een gemeenschap van de drie personen van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, die voor eeuwig in een perfecte harmonie met elkaar leven. En dit is het mysterie van het huwelijk: God maakt één bestaan van twee echtgenoten – de Bijbel zegt ‘een vlees’ – naar het beeld van Zijn liefde, in een gemeen­schap die haar oorsprong en haar kracht put uit God.”

De paus vroeg de aanwezige echtgenoten en echtgenotes of zij zich bewust zijn van deze “grote gave” die de Heer hun heeft geschonken: “Het echte ‘huwelijksgeschenk’ is dit: Jullie huwelijk is een weer­spiegeling van de Heilige Drie-eenheid en, met de genade van Christus, zijn jullie een levend en geloof­waardig icoon van God en Zijn liefde.”

De paus, duidelijk spontaan sprekend (zie het filmpje), gaf aan dat elke huwelijk ook zijn moeilijke momenten heeft en echt­genoten ruzie kunnen hebben. Laat je dat niet ontmoedigen, het is menselijk, aldus de paus. Belangrijk is te weten dat de liefde nog altijd sterker is dan een reden waarover gevochten wordt. Houdt de band met God levend, Hij is de basis van de echtelijke band.” Vrede binnen het huwelijk kan met een klein gebaar bewaard worden. Een liefkozing, of ‘Goedemorgen’ zeggen kan al genoeg zijn, aldus de paus.

Ook benadrukte de paus het grote belang van gebed en het centraal stellen van de Eucharistie.

Rkdocumenten.nl

Video