Katholiek Gezin ForumAls we aan anderen, vaak ook kinderen, uitleggen wat we onder bidden verstaan, dan zeggen we heel gemakkelijk: “Bidden is praten met God.” Het is van belang dat we weten dat we met Hem kunnen praten als met een vriend. Iemand die dichtbij ons is, ons heel goed kent en weet wat we nodig hebben. Katholiek Gezin ForumAls we aan anderen, vaak ook kinderen, uitleggen wat we onder bidden verstaan, dan zeggen we heel gemakkelijk: “Bidden is praten met God.” Het is van belang dat we weten dat we met Hem kunnen praten als met een vriend. Iemand die dichtbij ons is, ons heel goed kent en weet wat we nodig hebben.

Ik vind het belangrijk dat het gebed altijd eenvoudig is. (Geen omhaal van woorden…) Dat onze woorden aansluiten bij de belevingswereld van onze kinderen. Op deze manier leren we de kinderen dat ze dit zelf ook kunnen en dat ze God bij alle momenten van hun leven kunnen betrekken. God zelf houdt zich elk moment met ons bezig. Hij is er altijd voor ons en houdt in alle situaties van ons. Dat is iets wat we dan ook meer gaan beseffen.

Het helpt ons om een vast moment te nemen om samen even “aan God te denken”. Bijvoorbeeld voor het eten of voor het slapen gaan. Het is fijn voor de kinderen om even kort de dag door te nemen en bijvoorbeeld aan hen te vragen: "Wat was leuk vandaag? Waar zullen we God voor danken? Wat vind je moeilijk, of waarvoor of voor wie zullen we bidden?"

De adventstijd, vier weken voor Kerstmis, vind ikzelf een heel fijn moment om met de kinderen bij God stil te staan. Samen een kaarsje aansteken van de adventskrans, een stukje uit de kinderbijbel lezen (begin van nieuwe testament) en zo samen naar het kerstfeest toe te leven. Ook zingen we vaak liedjes. Zingen voor God is dubbel bidden, en je word er altijd vrolijk van!

Anja is getrouwd met Guido. Samen hebben ze vijf jonge kinderen.
Esther, bijna 8, Jaap 6, Judith 5, Michiel 3 en Simon 7 maanden.

Doe mee aan het forum en reageer hier op het antwoord van Anja


Embarassed Mijn kinderen hebben vaak helemaal geen zin om te bidden en ik wil ze ook niet dwingen. Volgens mij is het belangrijkste om het leuk en spontaan te houden en er geen strijd van te maken.  (Esther)

Wink Wij hebben een gebedsdobbelsteen die de kinderen om de beurt mogen rollen bij het avondeten. Zo heb je iedere avond een ander gebedje. (Jolanda)

Surprised Onze kinderen van 3-4-5 jaar vinden zingen heel leuk dus dan zingen we iedere avond meestal een liedje voor het slapen gaan. Ook houden ze van korte verhaaltjes over Jezus die ze kunnen herkennen in hun eigen leven. (Caroline)

Undecided Het gaat wel over jonge kinderen in deze voorbeelden. Die van ons zijn 10, 12 en 15 jaar. Samen bidden met je gezin? Er is er altijd wel één die geen zin heeft. Onze tip? We houden gewoon vol dat het er bijhoort, bidden voor het eten en zondags naar de kerk, en verder proberen we zelf het 'goede voorbeeld' te geven, dat werkt hopelijk beter dan allerlei eindeloze discussies. (Mariette)

Wink Mijn kinderen zijn wat ouder dan de kinderen van Anja, nl. 15, 13 en 11. Op een bepaald moment wilde de oudste niet meer meebidden voor het eten. We hebben de afspraak gemaakt dat hij dan wel stil is en niet alvast begint met eten. Zo leert hij in ieder geval respect te hebben voor ons. Het is een keer gebeurd dat ik vergat om te bidden en de oudste me eraan hielp herinneren. Super vond ik dat. Niet mee willen bidden, maar het toch missen als wij het niet doen. Dat zijn cadeautjes van God! (Hermien)