Katholiek Gezin ForumHoe zorg ik dat mijn kinderen van 4 en 6 graag naar de kerk gaan? Ikzelf vind het fijn en belangrijk om een parochie te hebben die “kindvriendelijk” is…

  Katholiek Gezin Forum

Wil je meepraten over vragen rond huwelijk, opvoeding en geloven in het gezin, reageer dan op de bijdragen van Anja (moeder van vijf jonge kinderen) en Ben (vader van volwassen kinderen) in dit Forum. Om de beurt beantwoorden zij een forumvraag, die je zelf kunt insturen.

Ikzelf vind het fijn en belangrijk om een parochie te hebben die “kindvriendelijk” is. Als je een parochie in je omgeving hebt waar ook kinderwoorddienst is, is dat natuurlijk heel fijn. De kinderen volgen de Mis en krijgen het evangelie op hun eigen niveau uitgelegd. Dit is voor de kinderen meestal ook ‘leuk’.

Indien dit niet in de parochie georganiseerd wordt, zou je in overleg met je pastoor dit misschien kunnen opzetten. Ook al zijn er maar een paar kindjes, het lijkt me altijd de moeite waard de jonge kinderen erbij te betrekken.

Zorgen dat een ander het leuk vindt is iets wat we niet helemaal zelf in de hand hebben. Wat misschien nog belangrijker is, is dat de kinderen begrijpen waarom we naar de kerk gaan en op die manier hen helpen die stap te zetten. Ook als ze het misschien niet zo leuk vinden. In de opvoeding komen we meer dingen tegen die onze kinderen niet ‘leuk’ vinden maar die we ze toch laten doen omdat het goed voor ze is, of goed voor een ander.

Eucharistie vieren betekent eigenlijk “dankzeggen”. We krijgen zoveel van God en dit uurtje geven wij aan God om Hem te bedanken. Dit is aan jonge kinderen goed uit te leggen.  Tijdens de Mis zitten Guido en ik bij de beginnende lezertjes de teksten aan te wijzen en fluisteren af en toe in wat er gebeurt en waarom. Zo blijven ze er beter bij betrokken, ook al zullen zij niet altijd alles begrijpen. We leren ze ook om rustig en eerbiedig te zijn.

Het is fijn om het als gezin te beleven. Samen maak je deel uit van de kerk. Je hoort er bij, ook als je klein bent. Samen zijn we kinderen van God. Wijzelf vinden de zondag ook echt een dag om te vieren. Na de Mis is er koffie en limonade met wat lekkers, we eten uitgebreid en maken er een gezellige gezinsdag van. Dit is voor ons een mooie dag die dus begint in de kerk. Hierdoor wordt die zondagsmis ook fijner om naartoe te gaan. Op zondag is het altijd een beetje feest!

Anja
Anja is getrouwd met Guido. Samen hebben ze vijf jonge kinderen.
Esther 8, Jaap 6, Judith 5, Michiel 3 en Simon 9 maanden.

Doe mee aan het forum en reageer hier op het antwoord van Anja

Stel je eigen vraag in het Forum
Jouw eigen vraag over huwelijk, gezin en opvoeding kun je aan katholiekgezin.nl mailen. Een team van ervaringsdeskundigen geeft binnen twee weken antwoord. Tevens kan je vraag met antwoord (uiteraard anoniem) op de site worden geplaatst, bijvoorbeeld binnen dit Forum.