Onze kinderen van 10-12 jaar willen kijken naar bepaalde films die wij als ouders eigenlijk niet zien zitten. Moeten we dit toestaan, samen kijken of geheel verbieden? Onze kinderen van 10-12 jaar willen kijken naar bepaalde films die wij als ouders eigenlijk niet zien zitten. Moeten we dit toestaan, samen kijken of geheel verbieden?

Ik zou zeggen dat in uw eigen huis gebeurt wat u zelf wil. Als u de films te geweldadig en lelijk vindt, zou ik ze niet meer bekijken: uw eigen gemoedsrust is ook wat waard en dat mogen de kinderen best wel weten en rekening mee houden. Leg het waarom( niet) de kinderen wel uit. Ook al zouden ze de films bij een ander bekijken weten ze nu hoe u erover denkt en dat blijft toch in hun achterhoofd meespelen. Ze kennen nu de criteria. Probeer de kinderen wel altijd te laten praten over hun persoonlijke ervaringen: hoe vonden zij een film en waarom. De kinderen van nu zijn wel veel meer gewend dan hun ouders ( bv. door de computerspelletjes en de T.V.) en daarom raken ze niet zo gauw meer onder de indruk van geweld of lelijkheid. Dat is heel erg jammer, maar niet veel aan te doen. Sommige ouders hanteren de “voor wat hoort wat ” methode: eerst bekijk je met ons een film die wij erg mooi vinden en daarna een die jij zou willen.” Maar dat werkt maar soms.

Opvoeden in deze tijd is niet makkelijk maar de enige juiste aanpak is dat je de kinderen aldoor laat merken dat je heel veel van ze houdt en dat je blij met ze bent, ook al hebben ze een andere mening dan uzelf.