Foetale operatie bij een kind met een zogeheten open ruggetje wordt onder voorwaarden door de Nederlandse zorgverzekeraars vergoed. Dat antwoordt minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer op vragen van kamerlid Van der Staaij (SGP). Foetale operatie bij een kind met een zogeheten open ruggetje wordt onder voorwaarden door de Nederlandse zorgverzekeraars vergoed. Dat antwoordt minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer op vragen van kamerlid Van der Staaij (SGP).
Foetale chirurgie bij spina bifida zoals die in Leuven wordt toegepast zal voorlopig in Nederland niet beschikbaar komen. “Het gaat om zodanig complexe en zeldzame toegepaste ingrepen dat concentratie daarvan over de landsgrenzen heen noodzakelijk is”, aldus de minister van VWS.
Bovendien gaat het om 1 of 2 vrouwen per jaar bij wie zo'n ingreep tijdens de zwangerschap nodig is. Spina bifida komt 4-5 keer per 10.000 geboorten voor.
Begeleiding voorwaarde
Zorgverzekeraars Nederland heeft laten weten dat haar leden in voorkomende gevallen de behandeling in België zullen vergoeden, mits er sprake is van een zorgvuldige begeleiding vanuit een Nederlands Universitair Medisch Centrum (UMC). De acht spina bifida centra in Nederland, verenigd in het PROSPER consortium, hebben een document met uniforme criteria voor begeleiding van ouders opgesteld, waarmee aan die voorwaarde kan worden voldaan.
Volgens de minister is “deze zorgvorm in België op zorgvuldige wijze vanuit Nederland toegankelijk gemaakt voor vrouwen voor wie dit een behandelalternatief kan zijn.”
(Katholiek Nieuwsblad)
Open ruggetje
Een open rug, ook bekend met de medische term spina bifida, is een ingewikkelde aandoening aan de neurale buis die ontstaat tijdens de embryonale ontwikkeling. Dit wordt een neuralebuisdefect genoemd. Anencefalie is een minder bekend voorbeeld van een neuralebuisdefect.
Bij spina bifida sluiten de ruggenwervels niet goed rondom het ruggenmerg. Soms is de huid over het neuralebuisdefect heengegroeid (spina bifida occulta), anders is een uitpuilende vochtblaas zichtbaar (spina bifida aperta). In zo'n vochtblaas kan alleen vocht zitten (spina bifida aperta meningocèle), maar ook vocht, ruggenmerg en zenuwen (spina bifida aperta myelomeningocèle).
Het komt voor bij 4,5 op de 10.000 geboorten. Als de handicap eenmaal voorkomt in de familie, is de kans op een kind met deze handicap tien maal groter. In Zuidoost-Azië komt de afwijking minder vaak voor (2,5 op de 10.000 geboorten).
De benaming spina bifida is gegeven door de Nederlander Nicolaes Tulp in 1637.
(WikipediA)