Focolarebeweging 50 jaar in NLOp zaterdag 5 november a.s viert de Focolarebeweging dat zij 50 jaar in Nederland actief is. Ze doet dat in Nieuwkuijk nabij Den Bosch in de vorm van een korte, feestelijke jubileumontmoeting en receptie, open voor iedereen. Op zaterdag 5 november a.s viert de Focolarebeweging dat zij 50 jaar in Nederland actief is. Ze doet dat in Nieuwkuijk nabij Den Bosch in de vorm van een korte, feestelijke jubileumontmoeting en receptie, open voor iedereen.

Focolarebeweging 50 jaar in NLBijzonder is de aanwezigheid van de presidente en co-president van de internationale beweging, Maria Voce en Giancarlo Faletti, vanuit Italië. Maria Voce is de dag erna te gast op de Katholieke Jongerendag (KJD) in Den Bosch, waar zij in de ochtend op het hoofdpodium met jongeren in dialoog zal treden over het thema van de KJD: ‘Vuur’.

De jubileumontmoeting staat in het teken van de sociale cohesie en de oecumene in onze samenleving, waarvoor de Focolarebeweging zich vanaf haar begin in Nederland heeft ingezet. Daarover spreken onder meer Jan Bakker, directeur Alphacursus Nederland, en Jan van Burgsteden, hulpbisschop van Haarlem en binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie eerste aanspreekpunt voor bewegingen en nieuwe gemeenschappen in de Rooms-katholieke Kerk.

Enno Dijkema en Agnes van Zeeland, voorzitters van de Focolarebeweging in Nederland, verwachten de komst van zo’n 800 binnenlandse en buitenlandse gasten. Agnes van Zeeland: “In de jaren zijn sterke banden van vriendschap en sympathie opgebouwd met tal van mensen van heel verschillende achtergrond. Het is eigen aan Focolare altijd te zoeken naar wat verbindt. En in dit streven hebben we altijd bondgenoten gevonden in mensen en groepen die, ieder vanuit een eigen insteek, werken aan datzelfde doel.”

Vijftig jaar in Nederland

In 1961 opende de Focolarebeweging in Nederland haar eerste twee huizen, in Nijmegen en in Eindhoven. Van daaruit ontstond in korte tijd een grote gemeenschap van mensen van verschillende leeftijden en kerken, die zich de ‘spiritualiteit van gemeenschap’ eigen maakten. Geïnspireerd door de oecumenische en sociale idealen van Focolare, gesticht door de Italiaanse vrouw Chiara Lubich (1920-2008), hebben velen in eigen kerkgemeenschap, sociale omgeving en werkmilieu, inhoud proberen te geven aan het streven naar eenheid en broederschap. Ook enkele moslims in ons land weten zich door de idealen van Focolare geïnspireerd tot inzet binnen de eigen gemeenschap en met christenen.

Vanuit Nederland zijn tevens gemeenschappen opgebouwd in de Noordse landen. Uit deze landen, die met Focolare in Nederland organisatorisch verbonden zijn, worden ook een zeventigtal gasten verwacht.

Aanvullende informatie

Datum jubileumontmoeting: zaterdag 5 november 2011
Tijd: 14.30 uur tot 17.00 uur met aansluitend receptie
Locatie: Mariapoli Mariënkroon, Abdijlaan 8, 5253 VP te Nieuwkuijk
Voor kinderen en tieners eigen programma’s. Voor de allerjongsten is er een crèche.
Aanmelding en inlichtingen: info@focolare.nl, of telefonisch: 073-511 36 51
Zie ook: www.focolare.nl