Papa +Werkende mannen moeten bij hun baas meer tijd opeisen om aan de opvoeding van de kinderen te besteden. Dat staat dinsdag in het manifest Papa Plus van FNV Jong.
Werkende mannen moeten bij hun baas meer tijd opeisen om aan de opvoeding van de kinderen te besteden. Dat staat dinsdag in het manifest Papa Plus van FNV Jong.

Papadag

Papa + Meer dan zes van de tien mannen willen volgens de jongerenafdeling van vakcentrale FNV minder werken en meer aandacht schenken aan hun kroost. Zij kaarten dit echter nauwelijks aan omdat de Nederlandse bedrijfscultuur hier onvoldoende op ingesteld zou zijn.

In het manifest roepen achttien vaders die al minder werken collega’s op hetzelfde te doen en een zogenoemde papadag in te voeren. Volgens de ondertekenaars is het een misvatting dat mannen zich alleen maar interesseren ‘voor geld verdienen en carrière maken’.

Extra vaardigheden

De ondertekenaars denken daarnaast dat opvoedingstaken extra vaardigheden ontwikkelen die ook op de werkvloer van pas komen. De overheid doet vooralsnog onvoldoende doen om de rol van vaders bij de opvoeding te stimuleren, stellen zij.

Vorige week bleek uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal vrouwen dat niet werkt om voor het eigen gezin te zorgen in vijf jaar is gehalveerd, terwijl dit voor mannen gelijk is gebleven.

De meeste deeltijdbanen worden dan ook nog steeds door vrouwen vervuld, zo stond twee weken geleden in een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. (nu.nl)

Zie ook www.papaplus.nl