FietsendiefEindelijk. Acht weken na de operatie kon mijn vrouw weer voor het eerst fietsen. Vanwege zwakke knieën en polsen heeft ze een wat duurdere fiets. Met een verende voorvork bijvoorbeeld. Autorijden kan ze voorlopig nog niet. Maar met fietsen ben je in ieder geval al iets mobieler. Eindelijk. Acht weken na de operatie kon mijn vrouw weer voor het eerst fietsen. Vanwege zwakke knieën en polsen heeft ze een wat duurdere fiets. Met een verende voorvork bijvoorbeeld. Autorijden kan ze voorlopig nog niet. Maar met fietsen ben je in ieder geval al iets mobieler.

FietsendiefVan één van onze jongens doet al weken het licht van zijn fiets het niet. En die van mama doet het altijd. Het sluipt er dan gemakkelijk in dat elke keer de fiets van mama geleend wordt. En het eigen licht blijft ongemaakt. Dat werd vanavond fataal. Onze zoon leende voor de voetbaltraining de fiets van mama en kwam met alleen het sleuteltje terug.

Steelkans
Het enige verwijt dat ik hem gemaakt heb is dat hij verantwoordelijk is voor zijn eigen fiets. Dat hij moet zorgen dat zijn eigen licht in orde is. En als het hem niet lukt, dan kan hij natuurlijk om hulp vragen. De kans dat ze zo'n mooie fiets stelen is groter dan een fiets van één van de jongens. En als die gestolen zou worden, een standaardfiets van enkele jaren oud, dan is dat veel minder erg dan die dure fiets van mama. Uiteraard blijft het zo dat die dief pas de echte ellendeling is. Gij zult niet stelen blijft als je het vanuit de kant van het slachtoffer bekijkt, een prettig gebod.

Aangifte
Tsja, wat doe je nog meer als een fiets gestolen wordt. Je meldt het bij de voetbalclub. Ze namen het wel serieus op, en het bestuur zou er kennis van nemen. Je stuurt via internet een zakelijke aangifte naar de politie met als enig antwoord een ontvangstbevestiging. Heb je toch je aangifteplicht gedaan. Je tikt bij google in “fietsen stelen” en leest dat het dievengilde een loper voor de betere Axa-sloten in gebruik hebben. Zo'n Axa-slot had de fiets van mijn vrouw ook.

Op bestelling
Wat doe je nog meer als een fiets gestolen is? Je praat daar met anderen over en dan blijkt het voor velen een herkenbaar onderwerp te zijn. Iedereen heeft zijn visie of zijn informatie. Zo wist iemand dat ze op bestelling stelen. Bijvoorbeeld een fiets met een (duur) kinderzitje voor en achter. Zo'n fiets wordt dan op bestelling gestolen. De fiets van mijn vrouw had een verende voorvork en canvas boodschappentassen achterop. Zouden ze die op bestelling gestolen hebben met een loper? Je blijft gissen, redeneren en je blijft een vervelend gevoel overhouden. Ook fiets je de volgende dag met één van de jongens mee naar de voetbalclub om tegen beter weten in te kijken of de fiets er toch niet toevallig staat. Die staat er inderdaad niet.

Handigheidjes
Je neemt goede adviezen in ontvangst van één van de broers die zegt dat onze zoon beter een fiets van hem had kunnen lenen, want dat is een zelfde soort eenvoudige goedkope fiets met als enig verschil dat daarvan het licht het wel doet. En de avond erna zet je in tien minuten tijd samen met je zoon een nieuwe lamp op zijn fiets die al wekenlang klaar lag. Een ouderwets model lamp, met batterij. Maakt het niet meer uit als de dynamo het niet doet. Maakt het niet meer uit als het snoertje kapot gaat. Lijkt handig, zo'n soort lamp. En handigheidjes zijn belangrijk, want fietsen hebben veel te lijden van folders, school en voetbalclub. Daarom zijn het ook eenvoudige fietsen waarmee de jongens rondrijden.

Nieuwe fiets
Om de vreugde van het weer wat mobieler te kunnen zijn in stand te houden, besloten we enkele dagen later een andere fiets te kopen. We werden erg enthousiast geholpen door de verkoopster die ook vol begrip was en kundig. In feite heeft mijn vrouw uiteindelijk nu zelfs een betere fiets. En die hebben we voor de zekerheid maar verzekerd. Niet goedkoop zo'n verzekering, maar het geeft een veilig gevoel als je de aankoopprijs drie jaar lang terug krijgt bij diefstal. Bovendien hebben we er een extra goed hangslot bij gekocht.

Wat een pech
Nou met zo'n beveiligde fiets kon je niets meer gebeuren. Dat denk je dan. Ging mijn vrouw voor het eerst boodschappen doen, viel ze door een klein onhandigheidje met fiets en al! Gelukkig alleen maar de lamp kapot en er was niets aan de hand met haar polsen waaraan ze zo vaak geopereerd was en waarvan ze nog zeer aan het herstellen is van de laatste operatie. Maar toch. Wat een pech!