Family Day in RomeHonderdduizenden Italianen hebben zaterdag in Rome gedemonstreerd tegen een wetsvoorstel om ongetrouwde stellen, inclusief homoseksuele, op allerlei terreinen voor de wet gelijk te stellen aan een echtpaar.

Foto: AP
Family Day in Rome

Honderdduizenden Italianen hebben zaterdag in Rome gedemonstreerd tegen een wetsvoorstel om ongetrouwde stellen, inclusief homoseksuele, op allerlei terreinen voor de wet gelijk te stellen aan een echtpaar.

Het wetsvoorstel, waarover het parlement zich nog moet uitspreken, heeft in het katholieke Italië tot felle reacties geleid. Paus Benedictus XVI riep gelovigen op het traditionele gezin te verdedigen. Vanuit Brazilië, waar hij op bezoek is, zei de paus dat de populaire cultuur seksuele immoraliteit bevordert en de heiligheid van het huwelijk bedreigt.

Volgens de organisatoren van de demonstratie kwam zeker een half miljoen mensen opdagen op de "Familiedag" die op een plein in het centrum van de Italiaanse hoofdstad werd gehouden. De demonstranten, veelal complete gezinnen, werden met 3000 bussen en verscheidene speciale treinen vanuit de provincie naar Rome vervoerd. Honderden vrijwilligers deelden water en ballonnen voor de kinderen uit.

Het centrumlinkse kabinet van premier Romano Prodi introduceerde het wetsvoorstel in februari. De spanningen tussen christen-democraten en linkse politici in de coalitie liepen er flink door op. Het wetsvoorstel is niet bedoeld om het homohuwelijk te legaliseren, zoals Spanje, Nederland en andere Europese landen hebben gedaan. Wel wil het kabinet ongetrouwde partners rechten geven op het gebied van erfrecht, uitkeringen en pensioenen. Het aantal kinderen dat buiten het huwelijk wordt geboren is in Italië de afgelopen tien jaar verdubbeld. Daarentegen is het aantal huwelijken dat jaarlijks wordt gesloten tussen 1972 en 2005 gedaald van 419.00 naar 250.000.

Critici zeggen dat het wetsvoorstel het traditionele gezin ondermijnt. Voorstanders zeggen dat Italië een beschaafder land wordt als het de rechten erkent van mensen die samenwonen maar niet zijn getrouwd.

Even verderop, op het Piazza Navona, hielden enkele linkse activisten en verenigingen voor homoseksuelen een tegenbetoging die een veel kleinere opkomst trok. (Novum/ANP)