FabeltjeskrantGeneraties kinderen zaten aan de kijkbuis gekluisterd als Mijnheer de Uil uit de Fabeltjeskrant voorlas. Na jaren van afwezigheid is de Fabeltjeskrant weer terug op tv en in september volgt een musical. FabeltjeskrantGeneraties kinderen zaten aan de kijkbuis gekluisterd als Mijnheer de Uil uit de Fabeltjeskrant voorlas. Na jaren van afwezigheid is de Fabeltjeskrant weer terug op tv en in september volgt een musical.

De Fabeltjeskrant is terug van weggeweest. Op de Nederlandse televisie wordt de populaire kinderserie weer opnieuw uitgezonden, dvd-boxen en verzamel-cd's vinden gretig aftrek en in de Albert Heijnfilialen zijn speciale Fabeltjeskrant-handpoppen verkrijgbaar.

De Fabeltjeskrant begint op 1 oktober 1968 op de Nederlandse televisie. Al snel weet de Fabeltjeskrant de harten van de kijkbuiskinderen te veroveren. De afleveringen zijn zo populair dat ze ook in het buitenland worden uitgezonden. Zo'n 40 landen kopen de rechten van de serie. Met enkele onderbrekingen loopt de serie tot 1992. Dan klinkt voor de laatste keer het zo bekende 'oogjes dicht en snaveltjes toe'.

In de Fabeltjeskrant zaten altijd al verwijzingen naar de politiek of maatschappelijke onderwerpen. Zo was er in de tweede serie veel aandacht voor de multiculturele samenleving en de problematiek in de Derde Wereld met dieren als ZaZa Zebra en Chico Lama. Ook in de Fabeltjeskrant Musical is er aandacht voor de Nederlandse samenleving. Een van de nieuwe dieren is Fatima de Poes, een Perzische moslima. Producent Hans Cornelissen: "Het Dierenbos is een soort afspiegeling van de Nederlandse maatschappij. Je hebt veel kinderen in Nederland die moslim zijn. Het zou een beetje raar zijn als die zich er niet in zouden herkennen."

Cocky Andreoli, regisseuse van de tv-serie, stond meteen achter het plan voor een musicalversie. “De kinderen van toen zijn nu ouders en brengen hun enthousiasme weer over op hun kinderen.” De grootste kracht van De Fabeltjeskrant is volgens haar dat de serie “inspeelde op hedendaagse dingen”. En dat gebeurt ook weer in de musical. Daarin maakt een mens, Reinaerd Bron (Ara Halici), zijn entree in het Grote Dierenbos. Hij organiseert er een talentenjacht à la Idols. Dan blijkt maar weer dat de dieren hetzelfde gedrag vertonen als mensen.

De musical De Fabeltjeskrant gaat 30 september in première in Theater aan de Parade in Den Bosch. (KN)