Europa beschermt kinderen tegen internetMet de verdere ontwikkeling van het project ‘Veiliger Internet’ en een investering van 55 miljoen euro gaat het Europees Parlement kinderen komende jaren beter beschermen tegen de gevaren van internet. Met de verdere ontwikkeling van het project ‘Veiliger Internet’ en een investering van 55 miljoen euro gaat het Europees Parlement kinderen komende jaren beter beschermen tegen de gevaren van internet.

Gevaren

Europa beschermt kinderen tegen internetDat zijn de voorlopige resultaten van de besprekingen die maandag 20 oktober in het Eoropees Parlement zijn besproken. CDA Europarlementariër Esther de Lange is tevreden met het besproken project ‘Veiliger Internet’. Het project is gemaakt om kinderen beter tegen de gevaren van internet te beschermen. Vooral tieners gebruiken internet dagelijks, maar ze zijn zich meestal niet bewust van de risico’s die in sommige websites schuilen. Een Europese aanpak is volgens de Lange de enige oplossing voor dit grensoverschrijdende probleem.

Veiliger

Het nieuwe project ‘Veiliger Internet’ gaat onder andere werken aan bewustmaking van ouders over de gevaren van internet voor kinderen, het invoeren van filters zodat bepaalde informatie ontoegankelijk blijft en het invoeren van een keurmerk voor websites waarvan de inhoud door de provider gecontroleerd wordt. Hiervoor is een bedrag van € 55 miljoen uitgetrokken voor de periode 2009-2013.

Uit een recent Brits onderzoek onder 497 kinderen blijkt 3 op de 4 kinderen tijdens het surfen op schokkende afbeeldingen stuit, ook na invoeren van onschuldige zoekopdrachten.

Esther de Lange: “We moeten niet alleen waarschuwen voor kinderporno en geweld op het internet, maar ook voor pesterijen van mensen in chatboxes bijvoorbeeld, waar kinderen psychologisch gemanipuleerd kunnen worden. Dat moet hard worden aangepakt.”

Meldpunt

Daarnaast is het belangrijk dat de informatie-uitwisseling tussen lidstaten hiermee wordt vergemakkelijkt, omdat illegaal materiaal in één land op het internet kan worden gezet en daarna overal in Europa bekeken kan worden. Verder komen er meer telefonische meldpunten waar probleemsites aangemeld kunnen worden. “Een goede zaak”, vindt Esther de Lange. (KN)