Eén van ons - One of usHet begin november afgesloten EU-burgerinitiatief One of us (‘Een van ons’) ter bescherming van het leven is donderdag door de Europese Commissie in ontvangst genomen. Het begin november afgesloten EU-burgerinitiatief One of us (‘Een van ons’) ter bescherming van het leven is donderdag door de Europese Commissie in ontvangst genomen.

Het initiatief heeft in totaal 1,72 miljoen handtekeningen gehaald en het noodzakelijke aantal ondersteuners in minstens zeven lidstaten bereikt, deelde de Europese Commissie in Brussel mee.

Eén van ons - One of usHet initiatief dat door paus Franciscus en vele bisschoppen wordt gesteund, eist van de EU een financieringsstop op activiteiten waarbij embryo’s vernietigd worden, bijvoorbeeld in onderzoek, ontwikkelingshulp en gezondheidszorg. Daarbij beroepen de organisatoren zich op een besluit van het Europees Gerechtshof van 18 oktober 2011 volgens welke het leven van de mens begint met de samensmelting van ei- en zaadcel.

Binnen drie maanden moet de Europese Commissie de organisatoren van het initiatief uitnodigen om hun de mogelijkheid te geven hun wensen nader te verklaren. Bovendien organiseert het Europees Parlement een openbare hoorzitting over het initiatief. Dan is het aan de Commissie om te beslissen of het de eis in nieuwe wetgeving wil laten neerslaan of niet.

Tot nu toe werden er zeven EU burgerinitiatieven (ECI) afgerond. Behalve One of us werd de Commissie ook al het initiatief ‘Water is een mensenrecht’ voorgelegd. Dat haalde 1,65 miljoen handtekeningen. (Katholiek Nieuwsblad)