20 november - VN KinderdagPaus Benedictus XVI heeft woensdag aan het einde van de algemene audiëntie opgeroepen "de rechten van kinderen te erkennen en meer respect te hebben voor hun waardigheid". Hij verwees naar de Wereld Kinderdag die 20 november wordt gehouden en die tevens de Dag van Gebed en Actie voor Kinderen is. Paus Benedictus XVI heeft woensdag aan het einde van de algemene audiëntie opgeroepen “de rechten van kinderen te erkennen en meer respect te hebben voor hun waardigheid”. Hij verwees naar de Wereld Kinderdag die 20 november wordt gehouden en die tevens de Dag van Gebed en Actie voor Kinderen is. Aldus de Vaticaanse persdienst.

20 november - VN KinderdagHet is dit jaar twintig jaar geleden dat het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd goedgekeurd. Reeds in 1954 was er door diezelfde VN een Wereld Kinderdag ingesteld.

Sinds enkele jaren is daar de Dag van Gebed en Actie voor Kinderen bijgekomen. Een initiatef van een boeddhistische beweging dat zich heeft uitgebreid en bedoeld is voor gelovigen van alle religies. De Dag moedigt mensen van alle religies aan te bidden en zich in hun lokale gemeenschappen in te zetten ter ere van Wereld Kinderdag.

“Mijn gedachten gaan uit naar alle kinderen van de wereld”, zei Benedictus XVI, “vooral naar diegenen die leven in moeilijke omstandigheden en lijden als gevolg van geweld, misbruik, ziekte, oorlog of honger.” De paus deed een beroep op de internationale gemeenschap zich “meer inspanningen te getroosten” om de levensomstandigheden van kinderen te verbeteren. Hij riep iedereen op “de rechten van kinderen te erkennen en meer respect te hebben voor hun waardigheid”. (Vatican.va / KN)