Gaat het u ook zo aan het hart, al die negatieve berichtgeving in de media over onze Kerk? Mij in elk geval wel. Vooral de meest recente maken het er niet beter op. En dat terwijl we er eigenlijk decennialang al niet zo best voorstaan. Tenminste, ik heb niet meer meegemaakt dat het ‘normaal’ was bij de Kerk te horen, en ‘populair’ was het nog minder. Heel jammer, want we hebben een prachtig, rijk geloof waar we trots op mogen zijn en een tweeduizend jaar oude overlevering die een weg van geluk is. Gaat het u ook zo aan het hart, al die negatieve berichtgeving in de media over onze Kerk? Mij in elk geval wel. Vooral de meest recente maken het er niet beter op. En dat terwijl we er eigenlijk decennialang al niet zo best voorstaan. Tenminste, ik heb niet meer meegemaakt dat het ‘normaal’ was bij de Kerk te horen, en ‘populair’ was het nog minder. Heel jammer, want we hebben een prachtig, rijk geloof waar we trots op mogen zijn en een tweeduizend jaar oude overlevering die een weg van geluk is.
Ik heb in de hemel al een paar keer op de poort geklopt: “Heer, kunt u nou niks doen aan die moeilijke situatie in onze Nederlandse Kerk?” Ik heb Hem voorgesteld dat er steeds méér katholieken opstaan met het IQ van Einstein, de looks van Doutzen Kroes of Brad Pitt en de joligheid van Youp van ’t Hek. Kijk, dan maakten we nog eens indruk en konden we in elk tv-programma de Kerk met knipperende wimpers verdedigen en iedereen onder tafel kletsen.
Een andere optie zou zijn dat iemand een geweldige gave zou krijgen. Eentje van genezing zou best aardig zijn bijvoorbeeld. Huppetee, wonderen van Appelscha tot Zwolle: hier een blinde die ziet en daar een lamme die loopt. En af en toen een dode die verrijst. Als dat geen bewijs is dat de Kerk lééft, dan weet ik het niet meer. Mocht u inmiddels gefêteerd zijn met een dergelijke hemelse genade, dan hoop ik dat u zich snel meldt.
Een paar verschijningen zouden het waarschijnlijk ook goed doen. Waarom op andere plekken in de wereld wel en bij ons niet? Maar dan wel zo dat iedereen er ook iets van ‘ziet’, anders geloven onze no-nonsense medelanders er natuurlijk geen fluit van en worden we alsnog voor gek verklaard.
Helaas. Het is allemaal nog niet verhoord. Ik snap het hemelse beleid soms écht niet. Wel las ik: ‘Wat voor de wereld zwak is, heeft God uitverkoren om het sterke te beschamen (…) opdat tegenover God geen mens zou roemen op zichzelf. (…) als iemand wil roemen, laat hem roemen op de Heer’ (1 Kor 1,27). Blijkbaar werkt de hemel het liefst met een paar eenvoudige gelovigen, die voor hun missie al hun kracht van hun God en Vader verwachten. En in de Bijbel is dat ook steeds de moraal van het verhaal: pas als het volk alle hoop op God stelt, redt Hij het.
Als dat geen wonder is, dan weet ik het niet meer.