Met de zon op de bankMisschien is jou wel hetzelfde overkomen, maar ik keek vanmiddag uit het raam en ik zag iets waar mijn hart een driedubbele salto van maakte…: De zon begon te schijnen! Misschien is jou wel hetzelfde overkomen, maar ik keek vanmiddag uit het raam en ik zag iets waar mijn hart een driedubbele salto van maakte…: De zon begon te schijnen!

Met de zon op de bankAangezien een warme straal zich precies op mijn zithoek manifesteerde, plantte ik mijzelf zo snel mogelijk met een kopje thee op de bank. Een beetje achteroverleunen…, ogen dicht… heerlijk! Wat heb ik daar lang op moeten wachten. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar die aanhoudende sneeuw en kou zorgt bij ons thuis al weken voor griepjes en verkoudheden met als gevolg dat ik in geen weken meer een ongebroken nacht heb mogen ervaren. Voeg daarbij alle tochtjes op de fiets naar de winkel en school in sneeuw en koude… en je begrijpt waarom ik zo zit te genieten!

Ik kan daarom tot mijn eigen spijt nog niet echt zeggen dat ik erg veel zin heb in de komende vastentijd. Al die soberheid werkt nou niet echt stimulerend op mijn winterdip. Waar ik dan wel weer heel veel zin in heb is het einde van die veertig dagen: Pasen! Ik zie het al weer helemaal voor me: De zon schijnt, thuis een uitgebreid gedekte paastafel met allerlei lekkers en gezelligheid, prachtige teksten en gezangen in de kerk, blije gezichten…

Natuurlijk heeft de vastentijd wel een diepere zin. Neem nou mijn vriendin. Na lang geleden de televisie opgezegd te hebben, was van de week de tv eindelijk -opeens- afgesloten. Ze vertelde me net vrolijk aan de telefoon dat ze met haar man nu al avonden heerlijk aan het puzzelen was. Ik word bijna jaloers. Tsja, zonder al die luxedingen waarmee we onszelf normaliter omringen is er opeens tijd over voor elkaar en hopelijk ook voor Onze Lieve Heer. Die ons zoveel te geven heeft, trouwens. Zo sober hoeft mijn vastentijd dus eigenlijk helemaal niet te zijn. Hmmm, misschien is die vastentijd juist precies wat ik nodig heb…

“Komt allen die dorst hebt, hier is water; en gij, die geen geld hebt, komt,
koopt koren en eet zonder geld, en drinkt zonder betaling wijn en melk.
Waarom besteedt gij geld aan wat geen brood is,
en uw loon aan iets wat niet verzadigt?
Luistert aandachtig naar Mij, en gij zult eten wat goed is,
en uw honger stillen met uitgelezen spijs.
Neigt uw oor en komt naar Mij, luistert en gij zult leven;
een eeuwig verbond zal Ik met u sluiten.”
Jesaja 55:1-3a

Blog Sanne