OntevredenEen op de vijf kinderen is niet tevreden met zichzelf. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Gezond­heids­bevor­dering en Ziekte­preventie (NIGZ) dat donderdag 4 maart is gepresenteerd. Een op de vijf kinderen is niet tevreden met zichzelf. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) dat donderdag 4 maart is gepresenteerd.

OntevredenDit blijkt uit de Ga voor gezond!-test die in schooljaar 2008-2009 is gehouden. Bijna 11.000 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar hebben de test ingevuld. Eén op de zes leerlingen heeft overgewicht, 25% heeft een allergie en 20% van de leerlingen is niet tevreden met zichzelf. Deze en andere conclusies uit de test laten zien dat de gezondheid van basisschoolkinderen veel aandacht nodig heeft, vindt het NIGZ.

Het instituut hield het onderzoek in samenwerking met onder meer de ministeries van Landbouw en Volksgezondheid, het Astma Fonds en de Maag Lever Darm Stichting.

De Ga voor gezond!-test

De Ga voor gezond!-test is een onderdeel van de nationale scholenactie Ga voor gezond!, een initiatief van gezondheidsinstituut NIGZ. Leerkrachten, ouders en leerlingen kunnen deze test invullen. De testvragen gaan over de gezondheid en veiligheid van de leerlingen en hun school. Met de resultaten kunnen scholen zien hoe gezond en veilig hun school is. De thema's van de test zijn: voeding, bewegen, het lichaam, sociale omgeving en gezond en veilig schoolklimaat.

Wie en wat

In schooljaar 2008-2009 hebben bijna 11.000 leerlingen de test ingevuld. Dit zijn 1.296 leerlingen uit groep 1-3 en 9.492 leerlingen uit groep 4-8. Ook hebben 599 ouders en 321 leerkrachten de test ingevuld.

De belangrijkste resultaten van de Ga voor gezond!-test 2008-2009 zijn:

Voeding:

  • allochtone leerlingen ontbijten minder vaak dan autochtone leerlingen;
  • 23,8 % van de autochtone leerlingen en 15,9% van de allochtone leerlingen voldoet aan de fruitnorm;
  • 60 % van de basisscholen heeft geen duidelijk voedingsbeleid.

Bewegen:

  • 30,7 % van de leerlingen in groep 4-8 en 26 % van de leerlingen in groep 1-3 voldoet aan de beweegnorm (minimaal 1 uur per dag matig intensief bewegen en 2 keer per week sporten).

Het lichaam:

  • 20 % van de leerlingen is niet tevreden met zichzelf.

Sociale omgeving:

  • bijna 14% van de leerlingen in groep 4-8 wordt gepest.

Gezond en veilig schoolklimaat:

  • 25 % van de leerlingen heeft een allergie;
  • 44 % van de leerkrachten ventileert het klaslokaal niet 24 uur per dag.

Resultaten

De resultaten laten zien dat de gezondheid van kinderen voortdurend en uiteenlopende aandacht nodig heeft. Ouders en leerkrachten spelen daar een grote rol in. De nationale scholenactie Ga voor gezond! wil daar een bijdrage aan leveren. Het is een initiatief van het gezondheidsinstituut NIGZ en is tot stand gekomen in samenwerking met PLUS supermarkten, de ministeries van LNV, V&W en VWS, Astma Fonds, Maag Lever Darm Stichting en de Nationale Hoorstichting. Het Ga voor gezond!-concept is ontwikkeld in samenwerking met Ideëel+ en ThiemeMeulenhoff.

www.gavoorgezond.nl